Σκόπια: Νέες διαδηλώσεις – η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα




Απρίλιος 15, 2016.

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εκδηλώθηκαν στην πρωτεύουσα του νοτιοσλαβικού κράτους- Σκόπια, με ταραχές σε όλη την πόλη. Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν  κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσουν το εξαγριωμένο πλήθος.



Οι μαζικές εκδηλώσεις δυσαρέσκειας κλιμακώθηκαν μετά την απόφαση του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφο να δώσει αμνηστία,  πριν καν γίνει η διερεύνηση διαφθοράς σε πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών της κυβέρνησης του Γκρούεφσκι,  καθώς και σε δικαστές και επιχειρηματίες,  που κατηγορούνται για εγκλήματα, σε μια προσπάθεια όπως αιτιολογήθηκε να ηρεμήσει η πολιτική κατάσταση πριν από τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου.


Οι διαδηλωτές επιμένουν στην αναβολή των εκλογών, απειλώντας με μποϊκοτάζ. Μετά τις διαμαρτυρίες της Τετάρτης, όπου κατέστρεψαν γραφεία της προεδρίας και χθες συνεχίστηκαν οι βίαιες διαμαρτυρίες.


Ο Γκιόργκε Ιβάνοφ σε απάντηση των διαδηλώσεων της Τετάρτης, έδωσε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, κατά την οποία επανέλαβε ότι έδωσε χάρη σε κατηγορούμενους, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης, για να βοηθήσει την επίτευξη πολιτικής ειρήνης και ίσων ευκαιριών σε όλους όσους θα συμμετέχουν στις εκλογές.


Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση του δεν έπεισε το λαό και  αντί να κατευνάσει τους διαδηλωτές τους εξόργισε και συγκεντρώθηκαν πάλι μπροστά από το κυβερνείο και στη συνέχεια μετέβησαν μπροστά από τα γραφείο του VMRO-DPMNE φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα.

Εκεί η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων. Οι διαμαρτυρόμενοι έφυγαν προς το κυβερνητικό κτήριο και στη συνέχεια επιτέθηκαν στα γραφεία της εφημερίδα «Republika» που υποστηρίζει το ακροδεξιό κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, που κατηγορείται για διαφθορά και εγκληματικές πράξεις.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ