Οι «χρήσιμοι» και οι «επικίνδυνοι» τρομοκράτες στην Ευρώπη




Απρίλιος 17, 2016.

Η εχθρική αντιμετώπιση των μαχητών που επιστρέφουν από το Ιράκ και τη Συρία στην Ευρώπη, είναι αντιπαραγωγική.



Ορισμένοι από τους μισθοφόρους πρέπει να αποκατασταθούν και ακόμη να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς προπαγάνδας κατά της στρατολόγησης νέων μελών στις τάξεις των ομάδων τζιχάντ, δήλωσε ο Τζιλ ντε Κερσόβ,  συντονιστής της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.



Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian»  ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος  επέκρινε τη βελγική κυβέρνηση για την έλλειψη ενός σχεδίου δράσης με εκείνους τους πολίτες που είχαν ενωθεί με τις ριζοσπαστικές  ομάδες, όπως είναι το ‘ισλαμικό κράτος’ και έλαβαν μέρος σε εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, αλλά στη συνέχεια επέστρεψαν στην Ευρώπη.



«Εάν δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ( οι επιστραφέντες μαχητές) συμμετείχαν ενεργά σε τζιχάντ, τότε η θέση τους στη φυλακή είναι η χειρότερη λύση. Για παράδειγμα, αν πέρασαν μόνο τα σύνορα και εντάχθηκαν μία εβδομάδα στην οργάνωση, αλλά στην πραγματικότητα, απλά, έπλεναν  πιάτα, ή ήταν στρατιώτες τέταρτου επιπέδου (ιώτα 4) και στη συνέχεια είδαν αποκεφαλισμένα άτομα και  έφυγαν λέγοντας ‘ έκανα λάθος’, πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά», είπε ο Ντε Κερσόβ.



Κατά την άποψή του, οι απογοητευμένοι μαχητές του ISIS, ενδέχεται αν εγκλεισθούν στη φυλακή να  υποστούν μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση, ενώ υπάρχει μια καλύτερη, βιώσιμη εναλλακτική λύση με την παρακολούθηση προγραμμάτων αποκατάστασης.



«Οι φυλακές είναι η κύρια θερμοκοιτίδα του ριζοσπαστισμού. Είναι λάθος να κλείνονται στη φυλακή άτομα των οποίων τα χέρια είναι ματωμένα, με άτομα που είναι πρόθυμα να ενταχθούν σε πρόγραμμα αποκατάστασης», είπε.



Επιπλέον, σύμφωνα με αξιωματούχους, οι πρώην μαχητές μπορεί να γίνουν χρήσιμοι στην καταπολέμηση της πρόσληψης νέων τρομοκρατών.
Είναι απαραίτητη η επιλογή των τρομοκρατών σε επικίνδυνους και σε χρήσιμους.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ