Συμφωνία κοινών περιπολιών Αράβων και Αμερικανών για ιρανικά λαθρεμπορικά πλοία





Απρίλιος 20, 2016.


Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη, για ανάπτυξη κοινών περιπολιών στον εντοπισμό  ιρανικών πλοίων που δραστηριοποιούνται με το λαθρεμπόριο όπλων προς την Υεμένη.


Η ανακοίνωση, σύμφωνα με το αραβικό δημοσίευμα, έγινε από το γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Αμπντούλ Λατίφ αλ Ζαγιάνι και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ,  σε συνέντευξη Τύπου στο Ριάντ, μετά από την πρόσφατη συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας των χωρών του Κόλπου.




Ο Κάρτερ δήλωσε ότι «η εταιρική σχέση που καθορίζεται με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, για την αντιμετώπιση αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων του Ιράν στην περιοχή,  δεν εμποδίζεται από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν , αφού δεν επιβάλλει – η συμφωνία αυτή- περιορισμούς στην Ουάσιγκτον σε εταιρικές σχέσεις κατά του Ιράν όταν απειλείται με δραστηριότητές του η σταθερότητα στην περιοχή».



Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε ενώπιον των υπουργών Άμυνας του ΣΣΚ τη δέσμευση της χώρας του για την ασφάλεια των κρατών του Κόλπου και διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντηση η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν και στην καταπολέμηση του Ντάες.



Από την πλευρά του, ο αλ Ζαγιάνι τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των υπουργών  Άμυνας του Κόλπου για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ