Ο αρχισυντάκτης του Sputnik- ‘persona non grata’ στην Τουρκία




Απρίλιος 20, 2016.


Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν στον αρχισυντάκτη του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, τον Τουράλ Κερίμοφ, να εισέλθει στη χώρα και του στέρησαν τη διαπίστευσή του.



Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ», στην Κωνσταντινούπολη, ο Κερίμοφ τέθηκε υπό κράτηση για περίπου μία ώρα χωρίς εξήγηση, όπως αναφέρει το Ria Novosti.



Στη συνέχεια, του παραδόθηκε ένα έγγραφο  στο οποίο αναφέρονταν, χωρίς καμία εξήγηση, ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου για αυτόν στην Τουρκία. Του κατασχέθηκε η δημοσιογραφική κάρτα διαπίστευσής του και στη συνέχεια κλήθηκε να επιστρέψει στη Ρωσία με την πρώτη πτήση.



Η ιστοσελίδα του ‘Sputnik’ απαγορεύθηκε στην Τουρκία από τις 14 Απριλίου, λίγες ώρες μετά τη δριμεία κριτική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της πολιτικής που ασκεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.



Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας είναι τεταμένες από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Τουρκια κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στα σύνορα της με τη Συρία, ισχυριζόμενη ότι είχε εισέλθει παράνομα στον εναέριο χώρο της.



Η Μόσχα υποστηρίζει τον πολύχρονο σύμμαχό της, τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, που σύμφωνα με την Άγκυρα είναι δικτάτορας και πρέπει να απομακρυνθεί.


Σημειώνεται ότι τα  ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν υιοθετήσει έναν εχθρικό τόνο προς την Άγκυρα.

 

Τον περασμένο μήνα, μία από τις πιο δημοφιλής εφημερίδες η «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» φιλοξένησε ένα πρωτοσέλιδο άρθρο  με τίτλο «Η Τουρκία ποτέ δεν ήταν  και ποτέ δεν θα γίνει φίλος με τη Ρωσία».

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

Η ιστοσελίδα του  ‘ Βαλκανικού Περισκόπιου’ είναι απαγορευμένη στην Τουρκία
 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ