Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν βαθιές διαφωνίες




Απρίλιος 20, 2016.

Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν βαθιές διαφωνίες που παραμένουν αμετάβλητες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας,  Γενς Στόλτενμπεργκ,  στους δημοσιογράφους.



Προέβη στη δήλωση αυτή μετά την πρώτη – από το 2014- πραγματοποίηση  του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.


Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν μια πολύ διαφορετική άποψη, δεν θέλουμε να διεξάγουμε πόλεμο αλλά να τον αποτρέψουμε, είπε ο Στόλτενμπεργκ.


Επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής καμία ημερομηνία δεν έχει προγραμματισθεί για την επόμενη συνεδρίαση του σχήματος με τη ρωσική πλευρά, αλλά περιμένει να έχει νέες συναντήσεις.



Όλοι είμαστε της γνώμης ότι μας ενδιαφέρει να αφήσουμε ανοικτές τις πολιτικές και στρατιωτικές θύρες για διάλογο, τόνισε.



Αυτή ήταν πρώτη συνάντηση μετά το διαχωρισμό της Κριμαίας με την Ουκρανία. Ωστόσο συμφωνήθηκε η ανάγκη για ταχεία και πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και η Ρωσία έχει ιδιαίτερη ευθύνη στο θέμα αυτό.



Έγινε αναφορά στα γεγονότα στην Ουκρανία  και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΝΑΤΟ δεν συμφωνεί ότι αυτό που γίνεται στην Ουκρανία είναι ένας εμφύλιος πόλεμος, αλλά ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Ουκρανία με την υποστήριξη των αυτονομιστών  και την προμήθεια όπλων προς αυτούς, όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ.



Ο ίδιος τόνισε ότι η ‘ρωσική επιθετικότητα’ οδήγησε στην παρούσα κατάσταση των σχέσεων  μεταξύ των δύο πλευρών. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δεν αναγνωρίζει την παράνομη ενσωμάτωση της Κριμαίας.



Οι συχνές στρατιωτικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία προκαλούν ανησυχία, πρόσθεσε και τόνισε ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στις κανονικές σχέσεις καθώς η Μόσχα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Γ. Γραμματέας.



«Σεβόμαστε το δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέξει τον τρόπο ώστε να εξασφαλίσει την ασφάλειά του. Οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία έχει το δικαίωμα να διεξάγει ασκήσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η διαφάνεια με συνδυασμό την εχθρική ρητορική. Συμφωνήσαμε για την καθιέρωση κοινών κανόνων για την παρακολούθηση αυτών των ασκήσεων. Μεγαλύτερη διαφάνεια θα σήμαινε περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη, που είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.



Περιέγραψε τη σημερινή συνάντηση ως σημαντική στην οποία έγινε σοβαρή συζήτηση, χρήσιμη, ειλικρινής με την ανταλλαγή απόψεων.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ