Πρώην σύμβουλος Ομπάμα: Οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την ιδέα απομάκρυνσης του Άσαντ




Μάιος 13, 2016.


Για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν το αίτημά τους για απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ και να το θέτουν ως προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση  της σύγκρουσης, καθώς για το ζήτημα αυτό δεν υπάρχει συμφωνία ούτε με τη Ρωσία ούτε με το Ιράν.




Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα ‘The Hill’ ο πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή, Φίλιπ Γκόρντον.



«Νομίζω ότι ο Άσαντ έχει κάνει εγκλήματα πολέμου και πρέπει να δικαστεί. Ωστόσο, θα ήταν φρόνιμο να αναβληθεί αυτό το πολύπλοκο ζήτημα, γιατί δεν μπορούμε να το διαπραγματευθούμε ούτε με τους Ρώσους ούτε με τους Ιρανούς», είπε ο Γκόρντον.




Ο πρώην σύμβουλος είπε ότι εάν η αμερικανική πλευρά επιμένει στην παραίτηση του Άσαντ, αυτό οδηγεί μόνο στη συνέχιση της σύγκρουσης.



Ο Γκόρντον είναι πεπεισμένος ότι μια «non fly zone» στη Συρία δεν θα λύσει το κύριο θέμα « οι δολοφονίες θα συνεχίζονται,  η καταστροφική κατάσταση θα παραμείνει και οι πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.



Ο ίδιος πιστεύει ότι η τρέχουσα πολιτική της στήριξης της μέτριας αντιπολίτευσης για πίεση προς τον Άσαντ «δεν λειτουργεί και είναι απίθανο να λειτουργήσει».



Αντ’ αυτού, ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ,  πιστεύει ότι η εξομάλυνση της κατάστασης θα επέλθει με την κατάπαυση του πυρός, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την απελευθέρωση των κρατουμένων.



Επιπλέον, σύμφωνα με τις απόψεις του, είναι αναγκαία η αποκέντρωση της Δημοκρατίας με την έναρξη μιας μακράς διαδικασίας πολιτικής μετάβασης και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.




--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ