Αλβανοί Ορθόδοξοι: Οι Σλάβοι των Σκοπίων ήρθαν από τα Καρπάθια Όρη






Μάιος 24, 2016.
Σε επιστημονικό συμπόσιο που έγινε  στο Σικάγο  των Ηνωμένων Πολιτειών, από την Αλβανο-Αμερικανική Κοινότητα (KSHA) σε συνεργασία με άλλες ενώσεις, που είχε θέμα «Οι Αλβανοί Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί στα Σκόπια», παρουσιάσθηκαν ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία.




Ο πρόεδρος της ‘KSHA’,  Τζεβάτ Σερίφι είπε ότι πρέπει να ριχθεί φως  στα αίσχη που γίνονται εδώ και έναν αιώνα με τους Ορθόδοξους Αλβανούς στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων.



«Όλα αυτά που συνέβησαν ήταν μέσα από στρατηγικές και σενάρια των κρατικών μηχανισμών της Σερβο-Σκοπιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που είχαν στόχο την αφομοίωση των ανθρώπων που μέσα τους έρεε αλβανικό αίμα», δήλωσε ο Σερίφι, προσθέτοντας ότι υπήρξε μια άνευ προηγουμένου γενοκτονία εναντίον του αλβανικού πληθυσμού στα ευρωπαϊκά χρονικά.


«Η μητέρα μου δεν ήξερε σλαβικά», είπε ο Μπράνκο Μονοϊλόφσκι, Αλβανός Ορθόδοξος από το την Άνω Ποταμιά (Reka e Epërme)  του Γκόστιβαρ, που ήταν συγκινημένος από τις (ιστορικές) περιγραφές του παρελθόντος (στο συνέδριο).



Σύμφωνα με τον ίδιο, στην  Άνω Ποταμιά και την επαρχία της όλοι ήταν Ορθόδοξοι και δεν υπήρχαν Σλάβοι, Βούλγαροι, Σέρβοι ή Έλληνες, αλλά όλοι ανήκαν στο κορμό του αλβανικού αίματος.



Ο καθηγητής Ιλάζ Καντρίου αναφέρθηκε σε ένα χειρόγραφο του 1868,  που ήταν γραμμένο στα κυριλλικά αλλά στην αλβανική γλώσσα σε μια διάλεκτο που μιλιούνταν στην Άνω Ποταμιά, από αυτό συμπέρανε ότι η γλώσσα των χωριανών του είχε αρχαίες καταβολές.



«Το κράτος χρησιμοποίησε όλους τους μηχανισμούς του για να αφομοιώσει τους Ορθόδοξους Αλβανούς, τους έδωσε δωρεάν εκπαίδευση, απασχόληση και υψηλές θέσεις στην ιεραρχία του νοτιοσλαβικού κράτους», είπε ο καθηγητής.



Στη συνέχεια, ο καθηγητής Ρασίμ Μπέμπο, τόνισε ότι οι Σλάβοι έχουν ιδιοποιηθεί το όνομα ‘Μακεδονία’, ενώ δεν είχαν τίποτε κοινό με τον μακεδονικό πληθυσμό, «όλοι αυτοί ήρθαν από τα Καρπάθια», είπε.



Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων έχουν τη σλαβική παράδοση και ότι είναι γνωστό ότι ομιλούν μια συγγενική γλώσσα της σερβικής  ή της ρωσικής, με τους οποίους (λαούς)  έχουν κοινό αίμα γιατί είναι Σλάβοι.



«Σε συνεννόηση με τη Δύση, τους Βρετανούς, τους Αμερικάνους κλπ, επετράπη να γίνουν «Μακεδόνες»!, είπε ο Μπέμπο.
( στο αλβανικό κείμενο…kurse me bisedat me Perëndimin anglezë, amerikanë etj ata kthehen dhe bëhen maqedonas!)

ina-online.net
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ