Η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει «βαλκανική συμμαχία ουδέτερων κρατών»




Η Ρωσία και το Μαυροβούνιο υπέγραψαν δήλωση για τη δημιουργία ουδετέρων κρατών στα Βαλκάνια, γράφει και η «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» στην ουκρανική έκδοσή της

Μάιος 11, 2016.

Το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» έχει υπογράψει με τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο τη «Δήλωση Λοβτσένσκουγιου» [ στα ρωσικά: «Ловченскую декларацию»], η οποία προβλέπει τη δημιουργία μιας «συμμαχίας των ουδέτερων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» και τη διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου εντός της Σερβίας.




Η ηγεσία της «Ενωμένης Ρωσίας» θεωρεί ότι αποτελεί «ένα μοντέλο για το μέλλον των σχέσεων της Ρωσίας με τις χώρες των Βαλκανίων», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Black Sea News» (http://www.blackseanews.net/, στη ρωσική γλώσσα) επικαλούμενη δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Κομερσάντ.



Η «Δήλωση Λοβτσένσκουγιου»   από την «Ενωμένη Ρωσία» υπεγράφη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στην ιστορική πρωτεύουσα  του Μαυροβουνίου, Τσέτινιε με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, Μίλαν Κνέζεβιτς.



Την ίδια ημέρα έγινε η υπογραφή και με το άλλο αντιπολιτευτικό κόμμα του Μαυροβουνίου, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου επικεφαλής είναι ο Σερντιάν Μίλιτς.



Η Διακήρυξη περιλαμβάνει δύο βασικές ιδέες: στήριξη για τη δημιουργία μιας ουδέτερης ένωσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε χώρες που συνταγματικά θα καθορισθεί η στρατιωτική ουδετερότητα καθώς και η διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου εντός της Σερβίας.



Η ιδέα μιας «Συμμαχίας των ουδέτερων χωρών των Βαλκανίων» είχε προτείνει η Ενωμένη Ρωσία στον Μίλαν Κνέζεβιτς κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα τον Φεβρουάριο, όταν ήταν στην αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης του «Δημοκρατικού Μετώπου» και συναντήθηκε με την ηγεσία της Κρατικής Δούμα και το κόμμα «Ροντίνα».



Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στη Συμμαχία πρέπει να ενταχθούν η Σερβία, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που πρέπει να εγγυηθούν την ουδετερότητά τους από την Βορειοατλαντική Συμμαχία και τη Ρωσία.



Η ιδέα, που αποτελεί απάντηση στην πρόσκληση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Δεκέμβριο, έλαβε την υποστήριξη της Μόσχας, η οποία είναι αντίθετη στην επέκταση της νατοϊκής συμμαχίας.



Η «Δήλωση Λοβτσένσκουγιου» φαίνεται ευπαθής γιατί στην πραγματικότητα προτείνεται  η αναθεώρηση των βασικών διατάξεων της εξωτερικής πολιτικής σε μια σειρά χωρών στα Βαλκάνια.



Το Μαυροβούνιο, αναμένεται από το 2017 να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Η Βοσνία και τα Σκόπια είναι χώρες υποψήφιες για προσχώρηση και δεν διαφαίνεται να εγκαταλείπουν αυτόν τον στόχο.



Και η Σερβία, αν και δηλώνει στρατιωτική ουδετερότητα, έχει ενεργή συνεργασία με το ΝΑΤΟ και δεν βιάζεται να τροποποιήσει το σύνταγμά της περί ουδέτερου κράτους.



--



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ