Οι Τάταροι ζητούν να μετονομασθεί η Κριμαία σε «Αυτόνομη Δημοκρατία Τατάρων»




Μάιος 18, 2016.

Το Μάντζλις (κοινοβούλιο Τατάρων) ζήτησε από την κυβέρνηση της Ουκρανίας να αλλάξει την ονομασία της χερσονήσου ‘Κριμαίας’  σε «Αυτόνομη Δημοκρατία των Τατάρων». 





Το αίτημα ήρθε κατά την επέτειο των 72 ετών της απέλασης των Τατάρων της Κριμαίας και ενώ το Κίεβο και το  Μάντζλις δεν αναγνωρίζουν την ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία και θεωρούν ότι «κατελήφθη προσωρινά», όπως σημειώνει η ρωσική εφημερίδα «Ανεξάρτητη».



Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα, η διαμαρτυρία των Τατάρων στην Κριμαία απαγορεύθηκε και την Τετάρτη το βράδυ άγνωστοι περιέλουσαν αναμνηστική πλάκα του Ιωσήφ Στάλιν με  χρώμα. Η πινακίδα ήταν στον τοίχο του κτηρίου του κομμουνιστικού κόμματος της Κριμαίας.



Εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι στη Βερχόβνα Ράντα στο Κίεβο έχουν δυσκολία για την αναγνώριση της χερσονήσου της Κριμαίας ως «Αυτόνομη Δημοκρατία των Τατάρων», γιατί «μια τέτοια λύση θα αποξενώσει περισσότερο τον πολυεθνικό πληθυσμό της Ουκρανίας στην Χερσόνησο» και προσθέτουν «άλλωστε οι Τάταροι στην Κριμαία αντιπροσωπεύουν μόνο το 12% ή στην καλύτερη περίπτωση το 15% του συνόλου  των κατοίκων».



Ενώ η μειονότητα αυτή ισχυρίζεται ότι είναι « το κύριο έθνος» στη Χερσόνησο. Σε μια πιθανή αναγνώριση από την Ουκρανία ενός τέτοιου αιτήματος , λένε  οι εμπειρογνώμονες, θα δυσανασχετήσει ακόμη και εκείνους που επικρίνουν τις ενέργειες της Ρωσίας, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ