"Ο Ερντογάν μισεί τους δημοσιογράφους"






Σχετικό δημοσίευμα από το «HaberTurk» για την ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου


Μάιος 8, 2016.


Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει ευρέως πληροφορίες σχετικά με τις καταδικαστικές αποφάσεις στη δίκη  του αρχισυντάκτη της εφημερίδας ‘Τζουμχουριέτ’ Τζαν Ντουντάρ και του υπεύθυνου του γραφείου  της Άγκυρας Ερντέμ Γκιουλ.




Σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων Armenpress[https://armenpress.am],  ο πρόεδρος της Τουρκίας κατάφερε να φιμώσει τους δημοσιογράφους.


Το βρετανικό δίκτυο BBC [www.bbc.co.uk/] αναφέρεται στην περίπτωση με τον τίτλο « Ποινή φυλάκισης σε κορυφαίους Τούρκους δημοσιογράφους» και υπενθύμισε τα λόγια του Ερντογάν που είχε αναφέρει για τους δημοσιογράφους ότι «θα το πληρώσουν ακριβά».



Η γερμανική εφημερίδα Bild [ www.bild.de] Κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο υπενθυμίζοντας ότι ο Ερντογάν  δεν αναγνωρίζει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απελευθέρωση των κρατούμενων δημοσιογράφων.



Η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» [www.faz.net/] γράφει «Το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ιδιαίτερα ο Ερντογάν επιτέθηκαν δημόσια κατά των Ντουντάρ και  Γκιουλ».



Το περιοδικό Der Spiegel [www.spiegel.de ] σημειώνει ότι η εφημερίδα «cumhuriyet» είναι αντιπολιτευτική της κυβέρνησης.



 Η Tageszeitung [www.taz.de] κυκλοφόρησε επίσης, με δημοσιεύματα ότι πριν από την ετυμηγορία είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας κατά του Τζαν Ντουντάρ και δημοσιεύει με τίτλο «Πρώτα τον πυροβόλησαν και μετά τον καταδίκασαν».



Η γερμανική Die Welt [www.welt.de/] στρέφεται κατά του Τούρκου προέδρου με τον τίτλο «Ο Ερντογάν μισεί τους δημοσιογράφους».



-
Ο Can Dündar και ο Erdem Gül είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία μετά από δημοσιεύματα του Μαΐου του 2015, ισχυριζόμενοι ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας  έστελναν όπλα και πυρομαχικά σε ισλαμιστές αντάρτες που μάχονταν να ρίξουν την κυβέρνηση του Μπαράρ αλ Άσαντ στη Συρία.


Το τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τους δύο εξέχοντες δημοσιογράφους για την αποκάλυψη κρατικών μυστικών, μια υπόθεση που  έτυχε ευρείας κριτικής από διεθνείς παρατηρητές.  Ο Ερντάμ Γκιουλ καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλακή και ο Τζαν Ντουντάρ σε πέντε χρόνια και 10 μήνες.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ