Στο Βελιγράδι άλλαξαν την οδό ‘Γκότσε Ντέλτσεφ’ γιατί ήταν πολέμιος της Σερβίας





Μάιος 16, 2016.

Με μια προσωπική πρόταση του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς στο Βελιγράδι θα αλλάξει η ονομασία της οδού «Γκότσε Ντέλτσεφ» (1872-1903), που ήταν ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης VMRO (ΕΜΕΟ- Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση).


Ο δρόμος θα μετονομασθεί σε Μάρσαλ Τολμπούχιν.

«Η αλλαγή είναι απολύτως φυσιολογική διότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ, ως ιδρυτής και ηγέτης της ΕΜΕΟ και της Βουλγαρικής Μακεδονο-Αδριανουπολιτικής Επαναστατικής Οργάνωσης ( BMAEO) δεν έχει καμία αξία, ούτε για τη Σερβία, ούτε και για το Βελιγράδι. Επιπλέον οι οργανώσεις αυτές ήταν καθαρά αντισερβικές», δήλωσε ο Γκόραν Βέσιτς, δημοτικός σύμβουλος στο Βελιγράδι.

 Οι ιστορικοί 


Σε συζήτηση  στην οποία έλαβε μέρος ο Δρ Αλεξάνταρ Ζιβότιτς της Σχολής Ιστορίας του Βελιγραδίου, πιστεύει ότι ο « η αλλαγή της ονομασίας της οδού Γκότσε Ντέλτσεφ δεν μπορεί να έχει καμία επίπτωση στις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και των Σκοπίων».



«Οι Σλάβοι των Σκοπίων  δημιούργησαν γύρω από το  όνομά του  ένα μύθο που προέκυψε στη δεκαετία του ’40 του περασμένου αιώνα, όταν ο Ντέλτσεφ έγινε σύμβολο του αγώνα για μια ανεξάρτητη (σλαβική) Μακεδονία.

 Αλλά, ακόμη και ο Λάζαρ Κολισέφσκι, κορυφαίος Κομμουνιστής των Σκοπίων, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος, ο οποίος δεν είχε ιδιαίτερη αξία για τον αγώνα των Σλάβων», δήλωσε ο Ζιβότιτς, προσθέτοντας ότι οι Βούλγαροι είχαν ανέκαθεν την ιδέα ότι η Μακεδονία είναι μέρος της Βουλγαρίας.






               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ