Σκόπια: Πρέσβεις ΕΕ και ΗΠΑ αναζητούν λύσεις για την πολιτική κρίση




Μάιος 4, 2016.

Σκόπια.

Μετά την αναβολή της συνάντησης των επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων στη Βιέννη και την πάροδο των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, οι πολιτικοί των Σκοπίων και οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας, αναζητούν  τρόπους για να ξεπερασθεί η βαθιά πολιτική κρίση.


Ήδη, ανεπίσημα, συζητείται η αναβολή των εκλογών του Ιουνίου για τρεις ή τέσσερις μήνες.


Οι πρέσβεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, Άιβο Οράβ και Τζες Μπέιλι αντίστοιχα,  έχουν ανεπίσημες εντατικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τεσσάρων κομμάτων που υπέγραψαν τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. 


Τα κύρια θέματα των συνομιλιών αυτών, είναι η αναβολή των εκλογών και η απόσυρση της απονομής χάριτος από τον πρόεδρο της χώρας.


Στις επαφές αυτές αναφέρεται η πιθανότητα  διεξαγωγής των εκλογών μετά από τρεις ή τέσσερις μήνες. 


Στο μεταξύ, μέχρι τις 11 Μαΐου πρέπει να υποβληθούν οι κατάλογοι των υποψηφίων των πολιτικών κομμάτων για τις εκλογές της 5ης Ιουνίου.


Θέμα συζητήσεων μεταξύ των πρέσβεων  και των κομμάτων,  είναι η νομική δυνατότητα να αρθεί η απόφαση για απονομή χάριτος του προέδρου, Γκιόργκε Ιβάνοφ, αφού δεν προτίθεται, ο ίδιος, να προβεί στην ενέργεια αυτή, όπως έχει δηλώσει.


Αν δεν επιτευχθεί καμιά πρόοδος  στην επίλυση της κρίσης  και εάν ματαιωθούν οι εκλογές, χωρίς να συμφωνηθεί νέα ημερομηνία, τότε θα επανέλθει ως πρωθυπουργός ο Νίκολα Γκρούεφσκι και οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2018.



Εάν συμβεί αυτό, τότε η ΕΕ και οι ΗΠΑ, όπως έχουν ανακοινώσει, θα θέσουν κυρώσεις σε ιδιώτες, πράγμα που θα σήμαινε την απαγόρευση των ταξιδιών, το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών, των ακινήτων και ενεργοποίηση της πολιτικής απομόνωσης, ανοίγοντας συγχρόνως το μεγάλο σκάνδαλο  της “Magyar Telecom’, στην οποία είναι μπλεγμένα πολλά κυβερνητικά στελέχη και άλλα πολιτικά πρόσωπα, σημειώνει το δημοσίευμα του «mkd».
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ