ΝΑΤΟ: Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών υπέγραψαν την προσχώρηση του Μαυροβουνίου




Μάιος 19, 2016.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, υπέγραψαν σήμερα το πρωτόκολλο προσχώρησης του Μαυροβουνίου,  σημειώνοντας ένα ιστορικό βήμα στην πορεία του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία.




Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Τζουκάνοβιτς, ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση  αποτελεί «μια  σαφή ένδειξη ότι η θύρα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή για τους εταίρους που ανταλλάσσουν και προωθούν τις αξίες μας».



Ο Γ.Γ. σημείωσε ότι από σήμερα το Μαυροβούνιο θα συμμετάσχει σε όλες τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ ως παρατηρητής. Μόλις επικυρωθεί το πρωτόκολλο από όλους τους Συμμάχους το Μαυροβούνιο θα κληθεί να προσχωρήσει στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον και να γίνει το 29ο μέλος της Συμμαχίας.



Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το Μαυροβούνιο συμβάλλει, ήδη, σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια και στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.



«Η ιδιότητα του μέλους θα δώσει στο Μαυροβούνιο τη δυνατότητα να συμβάλλει στη διαμόρφωση της πολιτικής του ΝΑΤΟ. Θα φέρει περισσότερη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και ως εκ τούτου στην προώθηση της ευημερίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.




 
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ