ΟΑΣΕ: Η πολιτική κρίση επιδεινώθηκε στα Σκόπια από τον Ιβάνοφ




Μάιος 13, 2016.

Σκόπια.
 
Η αποστολή παρατηρητών των Εκλογών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στα Σκόπια,  δημοσίευσε σήμερα την περιοδική έκθεσή της που αναφέρεται από τις 31 Μαρτίου ως την 19 Απριλίου.




Σε αυτήν εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση παραμένει τεταμένη με τις αντικρουόμενες απόψεις των δύο κύριων κομμάτων SDSM και VMRO-DPMNE, και τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες και αντι-διαδηλώσεις.



Ο ΟΑΣΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πολιτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί από τις 12 Απριλίου.
«Ο πρόεδρος Ιβάνοφ απένειμε χάρη σε όλους τους κατηγορούμενους που βρίσκονταν υπό έρευνα και ήταν ύποπτοι για τη συμμετοχή τους στο λεγόμενο σκάνδαλο των υποκλοπών και όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν αυτήν την απονομή και ζήτησαν από τον πρόεδρο να ανακαλέσει την απόφασή του», γράφει η έκθεση.



Ο ΟΑΣΕ σημειώνει ότι Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η οποία είναι ο κύριος φορέας της ευθύνης για τον καθαρισμό των εκλογικών καταλόγων, εργάζεται σε μια τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα και οι μεγάλες συνεδρίες της προσέλκυσαν την ιδιαίτερη προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
«Η ακρίβεια των εκλογικών  καταλόγων παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα στην τρέχουσα πολιτική κρίση», σημειώνεται χαρακτηριστικά.



Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ έχει λάβει αξιόπιστες καταγγελίες για πιέσεις σε δημόσιους υπαλλήλους να συμμετάσχουν σε αντι-διαδηλώσεις, αλλιώς θα τους απολύσουν.



Αρκετοί συνομιλητές του ΟΑΣΕ / ODIHR σημειώνουν ότι οι απειλές  και ο εκφοβισμός των υπαλλήλων για αντίποινα (απολύσεις)  υπάρχουν σε κρατικές επιχειρήσεις και ιδρύματα από κυβερνητικό κατεστημένο.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ