Μετά από 35 χρόνια: Το Ιράκ θα μηνύσει το Ισραήλ για βομβαρδισμό των πυρηνικών αντιδραστήρων του




«Καλύτερα αργά παρά ποτέ», γράφει η ισραηλινή εφημερίδα για την απόφαση του Ιράκ


Ιούνιος 15, 2016.



Ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, Χουμάν Χαμούντι, δήλωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να μηνύσει το Ισραήλ για το βομβαρδισμό του πυρηνικού αντιδραστήρα 'Osirak το 1981.




Αυτό αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post».

Ο Χαμούντι τόνισε ότι «το Ιράκ είναι αποφασισμένο να μηνύσει το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού αντιδραστήρα και να το αναγκάσει να πληρώσει επανορθώσεις για αυτήν την επίθεση», χωρίς να προσδιορίσει πότε θα ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο.



«Το υπουργείο Εξωτερικών και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων θα πρέπει να προωθήσει το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο και να προκαλέσει την προσοχή, υπό το φως της 35ης  επετείου από την ισραηλινή επίθεση στο πυρηνικό αντιδραστήρα», είπε ο Χαμούντι.



Ο κορυφαίος Ιρακινός πολιτικός επικαλέσθηκε τα Ηνωμένα Έθνη για την εφαρμογή του ψηφίσματος 487/1981, το οποίο επιτρέπει στο Ιράκ να ζητήσει αποζημιώσεις για την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά του πυρηνικού αντιδραστήρα που να καταδικάσει έντονα την επίθεση.



Ο ιρακινός πυρηνικός αντιδραστήρας που βρισκότανε νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, βομβαρδίστηκε από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία στις 7 Ιουνίου του 1981,  με αποτέλεσμα την  καταστροφή του  καθώς βρισκόταν ακόμη υπό κατασκευή, σημειώνει το δημοσίευμα.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr