Ανησυχία Τουρκίας για την προέλαση των Κούρδων στη βόρεια Συρία



"Οι Κούρδοι άλλαξαν την ονομασία της πόλης 'Manbij' σε ' Maduk', σχεδιάζοντας τη δημιουργία κουρδικoύ κράτους στη βόρεια Συρία"




Ιούνιος 12, 2016.


 «Η τρομοκρατική οργάνωση  της Συρίας, του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), που είναι παρακλάδι του PKK, ξεκίνησε την υλοποίηση των φιλοδοξιών του για τη δημιουργία μιας κουρδικής περιοχής στο βόρειο τμήμα της Συρίας, με την αλλαγή της ονομασίας της πόλης  Μανμπίτς (αρχαία Ιεράπολις)», γράφει το τούρκικο δημοσίευμα και συνεχίζει:




Το  παρακλάδι του εκτός νόμου PKK στη Συρία, το PYD, άλλαξε την ονομασία Μανμπίτς σε Μαντούκ, ως μέρος μιας νέας στρατηγικής για τη διακήρυξη της αυτονομίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας.



Η ένοπλη πτέρυγα του PYD, οι δυνάμεις της Λαϊκής Μονάδας Προστασίας (YPG),  που υποστηρίζονται από τον αμερικανικό στρατό, έχουν περικυκλώσει την πόλη μετά από 11 ημέρες μαχών.



Ο Μουντσίρ Αμπού Σαλλάλ, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Ιεράπολης της Συρίας (Μανμπίτς), είπε ότι το PYD έχει τοποθετήσει τον προσκείμενο στον Άσαντ, Αμπού Αμιάντ, ως επικεφαλής του συμβουλίου της πόλης καθώς η τρομοκρατική ομάδα ετοιμάζεται να εγκαθιδρύσει ομοσπονδιακή διοίκηση.



«Επαναλαμβάνουν το παράδειγμα της πόλης Τελ Αμπιάντ,  τα σπίτια των αμάχων θα κατασχεθούν και η περιοχή εντάσσεται στο λεγόμενο πρόγραμμα Κουρδιστάν», είπε ο Αμπού Σαλλάλ.



Είπε, ακόμη, - σύμφωνα με το δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας ‘Γενί Σαφάκ’- ότι η τρομοκρατική ομάδα  PYD/YPG, θα αναγκάσει τους Άραβες να εγκαταλείψουν την περιοχή για να εγκατασταθούν εκεί Κούρδοι προσκείμενοι στο YPG, όπως  έκαναν στην Τελ Αμπιάντ και στην Αλ Χασάκα.



Η Ιεράπολη της Συρίας, είναι μια στρατηγική πόλη στο βόρειο τμήμα της Συρίας, κοντά στα τουρκικά σύνορα και πατρίδα μιας αραβικής πλειοψηφίας, μόνο το 3 τοις εκατό του πληθυσμού είναι Κούρδοι (σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα).



«Το YPG θα κάνει εθνοκάθαρση, είτε με βίαια εκτόπιση των Αράβων ή με τη σφαγή τους», δήλωσε ο Αμπού Σαλλάλ.



Πρόσθεσε ότι σχεδόν 70 χιλιάδες άνθρωποι έχουν, ήδη, εγκαταλείψει την πόλη από τον φόβο των συγκρούσεων και την καταπίεση από το YPG.



Ο Αμπού Σαλλάλ πρόσθεσε ότι υπάρχουν 150 χιλιάδες άνθρωποι που εξακολουθούν να ζουν στην πόλη, αλλά ένα κύμα προσφύγων από την Ιεράπολη της Συρίας (Manbij) θα μπορούσε να κινηθεί προς τη αλ Μπάμπ και άλλες γειτονικές πόλεις  καθώς και στην Τουρκία.


--
Η τουρκική ηγεσία ανησυχεί ιδιαίτερα για την εξέλιξη αυτή καθώς βλέπει ότι οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ Κούρδοι ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ένα κουρδικό κράτος στα νότια σύνορα της χώρας.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr