Συρία: Ο στρατός περικυκλώνει τη Ράκα




Ιούνιος 4, 2016.

Ο στρατός της Συρίας έχει διασχίσει τα σύνορα της επαρχίας Ράκα και προχωρά υποστηριζόμενος από τη ρωσική πολεμική αεροπορία στις μάχες κατά των εξτρεμιστών του Ντάες (Daesh), όπως σημείωσε το Σάββατο,  το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι πραγματοποιήθηκαν  ρωσικές αεροπορικές επιδρομές  κατά του Daesh στην επαρχία Χάμα της Συρίας, κοντά στα όρια με την επαρχία της Ράκα την Παρασκευή και ο συριακός στρατός εισήλθε στην επαρχία της Ράκα.



 Οι δυνάμεις του συριακού στρατού , πρώτη φορά μετά το 2014, επιδιώκουν να καταλάβουν το μεγαλύτερο φράγμα της χώρας. Το φράγμα ‘Τάμπκα’ βρίσκεται στον Ευφράτη ποταμό, 40 χιλιόμετρα από τη πόλη της Ράκα, αποτελεί επίσης στόχο ξεχωριστών επιθέσεων των Κούρδων  και των πολιτοφυλάκων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και έχουν προωθεί στο βόρειο μέρος της επαρχίας από τα τέλη του περασμένου μήνα.



Το φράγμα ‘Τάμπκα’ διαθέτι μια τεράστια δεξαμενή που ονομάζεται Λίμνη Άσαντ, όνομα που έλαβε από τον  Χαφέζ  Άσαντ, πατέρα του σημερινού ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Όταν το Ντάες κατέλαβε την περιοχή το 2014, σκότωσε  160 στρατιώτες της Συρίας.



Σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν του Παρατηρητηρίου, φαίνεται ότι υπήρξε συντονισμός δράσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την προσέγγιση των δυνάμεων Κούρδων-Αράβων και συριακού στρατού και τη δημιουργία κλοιού γύρω από την πόλη Ράκα.



Στο μεταξύ, οι δυνάμεις των Κούρδων και των Αράβων που υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον έχουν ξεκινήσει επίθεση στην στρατηγική πόλη της Ιεράπολης (Manbij) της Συρίας που είναι κοντά στα τουρκικά σύνορα και θεωρείται σημείο εισόδου για τους ξένους Ισλαμιστές που εντάσσονται στον Daesh.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr