Ο πρόεδρος της Ρουμανίας ζήτησε την προστασία της ρουμανικής μειονότητας στη Βουλγαρία




Ιούνιος 16, 2016.

Σόφια.

Η αποστρατικοποίηση των υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και η προοπτική της ένταξης των δύο χωρών στο χώρο Σένγκεν, ήταν τα σημαντικά θέματα των συζητήσεων κατά την επίσημη επίσκεψη του αρχηγού του ρουμανικού κράτους,  Κλάους Γιόχανες στη βουλγαρική πρωτεύουσα.




Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, ο πρόεδρος της Ρουμανίας τόνισε ότι εκτός από ότι η Βουλγαρία είναι ένα ‘παραδοσιακός εταίρος’ της χώρας, οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει αποκτήσουν ένα ‘βαθύτερο επίπεδο εταιρικής σχέσης’.



Ο Γιόχανες έκανε έκκληση από τη Σόφια για την προστασία των δικαιωμάτων των Ρουμάνων στη Βουλγαρία τονίζοντας ότι :



«Πρέπει να προστατεύονται  και να προωθείται η εθνική ταυτότητά τους και τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητά τους ως  μειονότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα», είπε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, δίδοντας ως παράδειγμα την προσέγγιση του Βουκουρεστίου στη βουλγαρική κοινότητα στη Ρουμανία.



Ο Γιόχανες τόνισε ότι το συμφέρον του Βουκουρεστίου να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν παραμένει αμετάβλητη και η Ρουμανία είναι  «έτοιμη να συμβάλλει στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».



 Η πρόταση για κοινό στόλο του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα που υποβλήθηκε από τον Γιόχανες ως  Περιφερειακή Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, έτυχε της υποστήριξης του προέδρου Ρόζεν Πλεβνέλιεφ.



Οι δύο πρόεδροι «χαιρέτισαν την απόφαση των ΗΠΑ για την ανάπτυξη ναυτικών μονάδων στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των συμμάχων στην Ευρώπη».



Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες η βουλγαρο-ρουμανική πρόταση προβλέπει τη μετατροπής της ναυτικής βάσης Άτια (Атия), κοντά στο Μπουργκάς, σε σημαντική βάση των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr