Ιράκ: Σοβαρή συρρίκνωση του ‘ισλαμικού κράτους’- έχασε τα μισά εδάφη που ήλεγχε




Ιούνιος 12, 2016.

Το Ισλαμικό κράτος έχει χάσει περισσότερες από τις μισές εκτάσεις που ήλεγχε, αφού το 2014 είχε καταλάβει το ένα τέταρτο της επικράτειας του Ιράκ, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κουρδικής Περιφέρειας στο Ιράκ, όπως δημοσίευσε το Anadolu.



“Το Ισλαμικό κράτος, είχε καταφέρει να ελέγχει πλήρως τις επαρχίες της Μοσούλης, Σαλαντίν και Ανμπάρ και ορισμένες περιοχές των επαρχιών του Κιρκούκ και της Ντιγιάλα.



Έφθασε μέχρι την είσοδο της πρωτεύουσας, Βαγδάτης και απέκτησε τον έλεγχο ορισμένων παραμεθόριων περιοχών κοντά στη Συρία και την Ιορδανία», δήλωσε ο Τζαμπάρ Γιαβέρ, γενικός γραμματέας του υπουργείου των υποθέσεων Πεσμεργκά της Κουρδικής κυβέρνησης στην Περιφέρεια του Ιράκ.



Ο Γιαβέρ επεσήμανε ότι  η εξτρεμιστική ομάδα έχει αποδυναμωθεί οικονομικά από την απώλεια γεωτρήσεων πετρελαίου και αγωνίζεται να πωλήσει το πετρέλαιο, καθώς οι μετακινήσεις των βυτιοφόρων έχουν γίνει στόχος της διεθνούς συμμαχίας που είναι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και από τις αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία.



Είπε, ακόμη,  ότι σύμφωνα με το υπουργείο Πεσμεργκά, το ισλαμικό κράτος έχει χάσει μέσα σε δύο χρόνια περίπου 20 χιλιάδες μαχητές, εκτιμώντας τη σημερινή συνολική ισχύ του μεταξύ 10 και 15 χιλιάδων εξτρεμιστών.



Το Ιράκ έχει πληγεί από ένα καταστροφικό κενό ασφάλειας από τα μέσα του 2014, όταν το Ισλαμικό κράτος κατέλαβε τη Μοσούλη και έλεγξε μεγάλα τμήματα του εδάφους στα βόρεια και τα δυτικά τμήματα της χώρας.



Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν σε όλο το Ιράκ, περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά και πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια, σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr