Ο Γερμανός ειδικός για τα Σκόπια- ήρθε στην Αθήνα




Ιούνιος 16, 2016.

Σκόπια.

Ο Γερμανός ειδικός απεσταλμένος για την πολιτική κρίση στην FYROM, Γιόχανες Χάιντλ, στο πλαίσιο των επαφών του με τη διεθνή κοινότητα, επισκέφθηκε την Αθήνα και συγκεκριμένα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.




Από το ελληνικό Υπέξ δεν προέκυψε καμία επίσημη επιβεβαίωση της επίσκεψης, αλλά ανεπίσημες διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο Χάιντλ ήταν πρόσφατα στην Αθήνα, όπου επισκέφθηκε το ΥΠΕΞ.



Ανεπίσημα συναντήθηκε με τον πολιτικό διευθυντή του υπουργείου, Πέτρο Μαυροειδή, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες  εάν έγινε συνάντηση και με τον υπουργό Νίκο Κοτζιά.



Η συνάντηση έγινε λίγο μετά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων των Εξωτερικών Σκοπίων και Ελλάδας,  σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δηλαδή μετά τη Δευτέρα.



Υπενθυμίζεται ότι ο Μαυροειδής είναι επικεφαλής της ομάδας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που διαχειρίζεται τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.



Αν και δεν υπάρχει καμία πληροφορία τι συζητήθηκε μεταξύ του Χάιντλ και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Έλληνες αναλυτές που παρακολουθούν τη διαφορά του ονόματος, υποψιάζονται ότι η συζήτηση της επίλυσης της διαφοράς του ονόματος υπάρχει σε πακέτο (που αφορά) την πολιτική κρίση στα Σκόπια.



Οι εκτιμήσεις τους  λένε ότι σε αυτήν την περίοδο που υπάρχει πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κλίμα ή διάθεση από την ελληνική πλευρά να ανοίξει δημόσια το ζήτημα της διαφωνίας με το όνομα, ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψη τη συνεχή διαμάχη μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης για σποραδικές δηλώσεις Ελλήνων υπουργών και βουλευτών που αναφέρονται στα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα.



Η ελληνική αντιπολίτευση παίζει συχνά αυτό το χαρτί, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αντεθνική συμπεριφορά και εθνική προδοσία και δεν δημιουργεί εποικοδομητικό κλίμα για την αποδοχή μιας πιθανής λύσης για το όνομα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει στην κυβέρνησή του ένα ακραίο πολιτικό της δεξιάς, τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος όχι μόνο δεν αποδέχεται τις κόκκινες γραμμές σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά δημόσια έχει υποστηρίξει να μην επιτραπεί στη χώρα μας (Σκόπια) να χρησιμοποιεί το ψευδο-Μακεδονία.



Οι μόνες κινήσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν μεταξύ των δύο χωρών αυτήν την περίοδο είναι τα μέτρα οικοδόμησης  εμπιστοσύνης, τα οποία θα εκφρασθούν σε συγκεκριμένα έργα, όπως η σύνδεση του σκοπιανού με το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου και η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Μοναστηρίου και Φλώρινας, γράφει το δημοσίευμα.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr