Πρώτη αμερικανική επιχείρηση με ελικόπτερα ‘Απάτσι’ στο Ιράκ




Ιούνιος 13, 2016.

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε επιθετικά ελικόπτερα τύπου ‘Apache’ σε αεροπορική επιδρομή την Κυριακή στο Ιράκ.




Πρόκειται για την πρώτη επίθεση των Αμερικανών με ελικόπτερα του τύπου αυτού, μετά από τις δηλώσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι θα χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα ‘Απάτσι’ σε επιθετικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.



Τα ελικόπτερα έκαναν αεροπορικές επιδρομές για τη στήριξη των ιρακινών στρατευμάτων καθώς ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη από το ισλαμικό κράτος, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Ας  Κάρτερ. Αρνήθηκε, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.



«Αμερικανικά ελικόπτερα ‘Απάτσι’ πραγματοποίησαν την πρώτη επίθεσή τους σε στόχους του Daesh στην κοιλάδα του ποταμού Τίγρη στις 12 Ιουνίου», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Κρίστοφερ Σέργουντ.



Συγκεκριμένα δύο ‘Απάτσι’ συμμετείχαν στην επιχείρηση, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Ρόιτερ, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αν και μόνο ένα ‘Απάτσι’ πυροδότησε ρουκέτα κατά ενός οχήματος στο έδαφος. Ο Σέργουντ είπε ότι καταστράφηκε αυτοκίνητο το Daesh κοντά στην Καγιαράχ, νότια της Μοσούλης.



Η απόφαση για τη συνδρομή των ελικοπτέρων στην υποστήριξη των τοπικών στρατευμάτων στη μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης ελήφθη τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χορηγήσουν 415 εκατομμύρια δολάρια στις δυνάμεις Πεσμεργκά των Κούρδων.



Μέχρι τώρα τα ελικόπτερα ‘Απάτσι’ χρησιμοποιούνταν στο Ιράκ μόνο για την προστασία των ένστολων Αμερικανών, σημειώνει το δημοσίευμα.



Πηγές: Rudaw, Haaretz, Reuters
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr