Ο Παπανδρέου για το όνομα Σκοπίων: ‘Το πρόβλημα που δεν λύνεται αρχίζει να σαπίζει’




Η σκοπιανή τηλεόραση ‘telma’ αναφέρεται  σε δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου 

Ιούνιος 20, 2016.

Σκόπια.

«Η ελληνική διπλωματία πρέπει να είναι δυναμική στην επίλυση των εκκρεμών εθνικών ζητημάτων , όπως είναι η διαφορά του ονόματος (με τα Σκόπια) και τα ελληνο-τουρκικά».




Αυτό δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ελλάδας.



Σχολιάζοντας την ελληνική εξωτερική πολιτική και την κατάσταση στην οποία έχουν έρθει οι σχέσεις Ελλάδας - Σκοπίων,  καθώς με την Τουρκία και την Αλβανία, ο Παπανδρέου τόνισε ότι είναι απαραίτητο για το κράτος, να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων με βάση τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.



«Η Ελλάδα, είναι αναγκαίο,  να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει προτάσεις στην επίλυση κάθε προβλήματος. Το είπα και πάντοτε θα το λέω: το πρόβλημα με το οποίο ασχολούμαστε, αν δεν θα επιλυθεί θα αρχίσει να σαπίζει. Όποιες αποφάσεις ληφθούν πρέπει αυτές να είναι προς το συμφέρον μας. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε κανέναν. Να δώσουμε κίνητρα, κίνητρα, κίνητρα», είπε ο Παπανδρέου.



Σύμφωνα με τον Παπανδρέου, η Ελλάδα δεν έχει λόγους να ανησυχεί ή να φοβάται κάποιο από τα εκκρεμή ζητήματα, διότι  έχει στο πλευρό της το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.



Είπε, ακόμη, ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, της Αλβανίας και της Τουρκίας, αλλά χωρίς καμία παραχώρηση προς τις χώρες αυτές, αλλά με  βάση τους ευρωπαϊκούς νόμους και αρχές.



Ο Παπανδρέου ήταν ένας από τους πιο δραστήριους Έλληνες πρωθυπουργούς στη διαφωνία του ονόματος και για τη βελτίωση των σχέσεων Σκοπίων- Ελλάδας είχαν πραγματοποιηθεί 11 συναντήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.



Έλληνες αναλυτές σχολιάζουν ότι την εποχή εκείνη υπήρχαν μεγάλες ευκαιρίες για να βρεθεί μια κοινή λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά η πολιτική αναταραχή από τη μια  και οι εκλογές από την άλλη στη χώρα,  έκλεισαν το παράθυρο των ευκαιριών.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr