Ισραήλ- Τουρκία: Συμφώνησαν για εξομάλυνση των σχέσεων τους





Ιούνιος 27, 2016.


Το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων τους, έξι χρόνια μετά την ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα- σε τουρκικό στολίσκο βοήθειας, όπου σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι ακτιβιστές στην ανοικτή θάλασσα και δημιούργησε ένταση  επί χρόνια μεταξύ των δύο χωρών.



Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι την Κυριακή επιτεύχθηκε η συμφωνία, αλλά θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της Δευτέρας.



Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεζαν τις δύο πλευρές να επιλύσουν τη διαφορά.



 Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου ταξίδεψε την Κυριακή στην ιταλική πρωτεύουσα, Ρώμη, όπου δήλωσε  ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί  και σε αυτό θα ενημερώσει τον Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι.



Επίσης, Τούρκος αξιωματούχος, είπε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπινάλι Γιλντιρίμ, έχει προγραμματίσει να μιλήσει για τη συμφωνία στις 1:00 στην Άγκυρα τη Δευτέρα.



«Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για το περιεχόμενο της συμφωνίας  Τουρκίας –Ισραήλ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα», είπε ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος.



Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των πρεσβευτών.



Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό για το θέμα, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα στέλνει βοήθεια στους Παλαιστίνιους μέσω των κατεχόμενων εδαφών  από το Ισραήλ και όχι απευθείας στη Γάζα. (μέσω Άσντοντ), σύμφωνα με το δημοσίευμα.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr