Πρώην διευθυντής CIA πιστεύει σε αλλαγή συνόρων σε Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο




Ιούνιος 12, 2016.

Ο πρώην υπαρχηγός της CIA, Στήβεν Μέγιερ, θεωρεί ότι ‘Σερβική Δημοκρατία’ της Βοσνίας θα συνεχίσει να υπάρχει και είναι πεπεισμένος ότι θα αλλάξουν τα σύνορα στα Βαλκάνια, όπως σημειώνει το πρακτορείο ‘Tanjug’.




Ο Μέγιερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘ Βέτσερνι Νόβοστι’ («Vecernje Novosti») του Βελιγραδίου  δήλωσε ότι ενδεχομένως θα αλλάξουν τα σύνορα σε Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και FYROM.



«Η πιο επικίνδυνη κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα, στα Βαλκάνια, είναι το Νότιο Σλαβικό κράτος των Σκοπίων, όχι τόσο με αιτίες που ξεκινούν από τις σχέσεις μεταξύ των Αλβανών και Σλάβων Ορθόδοξων πιστών. Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει μεγάλη διαφωνία μεταξύ των Σλάβων Ορθοδόξων στα Σκόπια», είπε ο Μάγιερ.



Ο ίδιος θεωρεί ότι θα επιβιώσει  η ‘Σερβική Δημοκρατία’ στη Βοσνία, αλλά το ζήτημα είναι με ποια μορφή θα γίνει αυτό.



 Όχι σε μεγάλα εθνικά κράτη




«Πιστεύω ότι  το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου θα προσαρτηθεί στη Σερβία και οι δύο δήμοι της νότιας Σερβίας θα γίνουν μέρος του Κοσσυφοπεδίου. 



Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη  υπάρχει μια περίπτωση τροποποίησης των συνόρων, διότι η ‘Σερβική Δημοκρατία’ λειτουργεί ως ανεξάρτητο κράτος», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην οποία αναφέρθηκε και στα Σκόπια.




«Περίπτωση αλλαγής των συνόρων υπάρχει και στα Σκόπια, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια συμφωνία».




… «Δε νομίζω ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια Μεγάλη Αλβανία ή Μεγάλη Σερβία.  Οι Αλβανοί στα Σκόπια δεν θα ήθελαν να είναι μέρος της Αλβανίας, το ίδιο συμβαίνει και με τους Αλβανούς στο Κοσσυφοπέδιο.



»Όταν μιλάμε για αλλαγές των συνόρων δεν μιλάμε για  σημαντικές αλλαγές στα Βαλκάνια. Τα Σκόπια ως κρατική υπόσταση έχουν πολλά προβλήματα. Όλοι θα ήθελαν ένα κομμάτι των Σκοπίων. 


Η Βουλγαρία πιστεύει ότι τα Σκόπια αποτελούν τη Δυτική Βουλγαρία, οι Αλβανοί  ήθελαν ένα κομμάτι  των Σκοπίων και η Σερβία έκανε το ίδιο κατά το παρελθόν. 



Ωστόσο, το νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων έχει υπόσταση και συμπεριφέρεται με υπεύθυνο τρόπο», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του τον περασμένο Δεκέμβριο.



Τώρα με τα εσωτερικά προβλήματα μεταξύ των Σλάβων στα Σκόπια, επαναδιατυπώνει τις απόψεις του για την υπόσταση του κράτους των Σκοπίων.



--



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr