Πραξικόπημα στην Τουρκία: 1.563 πραξικοπηματίες συνελήφθησαν σε όλη την επικράτεια





 
Ιούλιος 16, 2016.

 
Άγκυρα.


Τουλάχιστον 1.563 πραξικοπηματίες στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε όλη την Τουρκία το Σάββατο το βράδυ, μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα από μερίδα  στρατιωτικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu που επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου  Εσωτερικών.




Το υπουργείο ανέφερε ότι συνελήφθησαν επίσης πολλοί ένστολοι που πρόσκεινται στο ‘παράλληλο κράτος’  και μεταξύ των οποίων υπάρχουν πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες.




Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι μια μικρή ομάδα του τουρκικού στρατού προέβη σε απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.



Η απόπειρα πραξικοπήματος ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής, αμέσως ο Ερντογάν κάλεσε με τηλεοπτικό μήνυμά του να ‘βγει ο λαός στις πλατείες και να δώσει απάντηση στους πραξικοπηματίες».



Φθάνοντας με ελικόπτερο στην Κωνσταντινούπολη, λίγες ώρες αργότερα, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν θα φύγει από το αεροδρόμιο Ατατούρκ εάν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα.



Ο Τούρκος πρόεδρος κατά τις δηλώσεις του έστρεψε τις κατηγορίες για τη διενέργεια του πραξικοπήματος στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκουλέν, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.



«Αρκετά με αυτήν την προδοσία που έχει κάνει σε αυτό το έθνος», είπε ο Ερντογάν , χωρίς να αναφέρει το όνομα του Γκιουλέν, καλώντας όμως να επιστρέψει στην Τουρκία για να δικασθεί.



Τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότερα από χίλια έχουν τραυματισθεί κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος, όπως σημειώνει η ‘Daily Sabah’.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr