Βουλγαρία: Οι εξαγωγές όπλων αυξήθηκαν κατά 60 τοις εκατό




Ιούλιος 7, 2016.

Η χώρα είναι ο κύριος προμηθευτής της συριακής αντιπολίτευσης

Σόφια.

Οι εξαγωγές όπλων από την Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 60 τοις εκατό το 2015, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διυπουργικής Επιτροπής για τον έλεγχο των εξαγωγών και τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.




Οι εξαγωγές ανήλθαν στα 642,5 εκατομμύρια ευρώ το 2015, ενώ ήταν στα 403 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 59% σε ετήσια βάση.



Οι αναλυτές διαπίστωσαν  ότι η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, κάτι που ευνοεί την παραγωγή όπλων, αφού απορροφάται εκεί ένα μεγάλο μέρος της βουλγαρικής παραγωγής.



Η Βουλγαρία έχει πουλήσει τα περισσότερα όπλα της στο Ιράκ, αξίας 160 εκατομμυρίων ευρώ. Δεύτερη θέση έχει  η Σαουδική Αραβία, αφού αγόρασε όπλα αξίας 92 εκατομμυρίων, καθώς η αγορές από τη χώρα αυτή παρουσιάζει μια κάθετη αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.



Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία έχει πουλήσει σημαντικό ποσό όπλων για λογαριασμό των ΗΠΑ, αξίας 31 εκατομμυρίων ευρώ.



Οι κύριες εξαγωγές της Βουλγαρίας είναι φορητά όπλα και πυρομαχικά. 


Ωστόσο στο Ιράκ έχουν διατεθεί κυρίως οχήματα εδάφους (ή ανταλλακτικά τους) καθώς και ποσότητες βομβών και άλλων εκρηκτικών, όπως σημειώνεται.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr