Οι μισοί Σέρβοι κοιτούν προς ΕΕ, οι άλλοι μισοί σε Ρωσία – η πλειοψηφία εναντίον του ΝΑΤΟ





Οι μισοί πολίτες της Σερβίας πιστεύουν ότι το ρωσικό κοινωνικό μοντέλο αντιστοιχεί στη σερβική κοινωνία, γράφει το σερβικό δημοσίευμα.

Ιούλιος 27, 2016.

 Διχασμένη η σερβική κοινωνία

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχει αναμφίβολα αποδειγμένους φίλους αλλά και εχθρούς, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ,  βρίσκεται ποικιλοτρόπως  στις καρδιές των Σέρβων.


 Πάντως είναι βέβαιο ότι, εν καιρώ ειρήνης,  κάτι περισσότερο από το ήμισυ των Σέρβων (53%) που πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και περίπου ένας στους δέκα πολίτες στηρίζουν την ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ.



Τώρα, στην ερώτηση, εάν ως προϋπόθεση  τεθεί για  ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, το 80% των Σέρβων είναι σθεναρά αντίθετο.



Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι δεν είναι τόσο αγαπητοί- μόνο το ήμισυ των Σέρβων πολιτών πιστεύουν ότι το ρωσικό μοντέλο στην κοινωνία αντιστοιχεί στη σερβική κοινωνία, όπως έδειξε η Έρευνα του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.



Στην έρευνα που είχε τίτλο «Η Σερβία μετά το Brexit»- οι μισοί πολίτες της Σερβίας, πάνω από 29 ετών, βλέπουν την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 59 τοις εκατό σε πληθυσμό ηλικίας από 18 ως 29 ετών.



Η ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίζεται από το 13,2 τοις εκατό του πληθυσμού άνω των 60 ετών, ενώ στην ηλικία μεταξύ από 18 έως 29 ετών την  υποστηρίζει μόνο το 9,8%, σύμφωνα με το σερβικό δημοσίευμα.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr