Ρώσος Γερουσιαστής κάλεσε τον Ομπάμα να εκφράσει δημόσια συγνώμη για την εισβολή στο Ιράκ



Με αφορμή την εκατόμβη των θυμάτων στη Βαγδάτη από τους τρομοκράτες του ISIS, ο Ρώσος πολιτικός ζητά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ μια δημόσια συγνώμη προς τον ιρακινό λαό,  για την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ



Ιούλιος 5, 2016.

Ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας στην Άνω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, Φράνζ Κλίντεσβιτς, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εκφράσει δημοσίως τη λύπη και 



να ζητήσει συγνώμη από τον ιρακινό λαό για την εισβολή στη χώρα αυτή την άνοιξη του 2003, προκαλώντας με την επέμβαση αυτή την εξάπλωση της τρομοκρατίας στην περιοχή.



Οι δηλώσεις του γερουσιαστή έγιναν προς τους δημοσιογράφους την Κυριακή, μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση  στην περιοχή ‘αλ Καρράντα’ της Βαγδάτης που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 200 άτομα.



«Η τελευταία τερατώδης επίθεση στο Ιράκ, καθώς και όλες οι προηγούμενες βρίσκονται κάτω από την ηχώ της εισβολής στη χώρα αυτήν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους την άνοιξη του 2003», είπε ο Ρώσος βουλευτής.



«Τώρα, οι ΗΠΑ σε ορισμένο επίπεδο αναγνωρίζουν ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν λάθος. Δεν συμφωνώ. Αυτό δεν ήταν λάθος, ήταν ένα έγκλημα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «σήμερα, 13 χρόνια μετά δεν ακολουθούν κανέναν δρόμο για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος και αφήνουν κάθε μήνα τα χέρια των τρομοκρατών να σκοτώνουν εκατοντάδες ανθρώπους, των οποίων ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται».



«Θα έπρεπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ να δηλώσει ότι λυπάται βαθύτατα για την εισβολή στο Ιράκ, να ζητήσει συγνώμη από τον ιρακινό λαό και να δεσμευθεί ότι δεν πράξει κάτι παρόμοιο στο μέλλον», είπε ο Κλίντεβιτς.



Ο ίδιος πιστεύει ότι η τραγική εμπειρία του πολέμου στο Ιράκ και τα επακόλουθά του στην παγκόσμια κοινότητα πρέπει να γίνουν μάθημα.



«Πρέπει να ορισθεί ένας φραγμός σε όλες τις δράσεις που σχετίζονται με ένοπλες επεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας. Θα επιτρέπονται αυτές, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο βουλευτής.


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr