Οι γύψινοι κίονες των Σκοπίων…




Ιούλιος 26, 2016.

Αλβανική εφημερίδα σχολιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας «Los Angeles Times»,  για τις εντυπώσεις  της Αμερικανίδας  δημοσιογράφου Margo Pfeiff, που επισκέφθηκε το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων (FYROM), όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται  ότι αξίζει κανείς να κάνει μια επίσκεψη στα Σκόπια «όπου εκεί μπορεί να βρει σπηλιές του έκτου αιώνα, κάστρα και φρέσκο ψάρι», αλλά έχει και τα αρνητικά του.





«Η δημοσιογράφος δεν παρέλειψε να αναφέρει την αρνητική πλευρά των Σκοπίων», γράφει η αλβανική Sekulli, αναφερόμενη  στο αμερικανικό άρθρο «Μέρος του αστικού σχεδιασμού ‘Σκόπια 2014’ είναι ένα κυβερνητικό έργο για την ανοικοδόμηση της πρωτεύουσας ως μιας ιστορικής πόλης με ιστορικές ρίζες που φθάνουν στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος ιππεύει σε ένα υπερφυσικό άλογο στον κορυφή ενός βάθρου στην πλατεία Μακεδονίας».



» Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, επίσης, την απόκρυψη των κτηρίων της σοβιετικής εποχής με λευκούς κίονες  από  γύψο»...



Η Pfeiff σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει δαπανήσει περισσότερα χρήματα για να φτιάξει αγάλματα σε μια χώρα που έχει πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας. Επισημαίνει, ακόμη,  και τον χαρακτηρισμό της εφημερίδας ‘The Guardian’,  ότι «τα Σκόπια είναι η πρωτεύουσα των Κιτς».



Η αμερικανική εφημερίδα γράφει ακόμη ότι το επίσημο όνομα της Ψευδο-μακεδονίας είναι «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», επειδή υπάρχει μια περιοχή με το ίδιο όνομα στην Ελλάδα.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr