Σκόπια- Ειδική Εκδήλωση από τα παιδιά των προσφύγων του ελληνικού εμφυλίου πολέμου




Ιούλιος 24, 2016.


Ειδική εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Σκοπίων  από το Σύλλογο των Σλάβων της Μακεδονίας (κατά τους Σκοπιανούς «Μακεδονία του Αιγαίου») και από το Παγκόσμιο Κογκρέσο των Σλάβων των Σκοπίων.




Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο μνημείο των παιδιών των προσφύγων από τη Μακεδονία στο πάρκο της «Γυναίκας πολεμίστρας», απέναντι από το Κοινοβούλιο, στις 20 Ιουλίου,  για να  τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα 1946-49 καθώς και την αγωνία των Σλάβων που μετακινήθηκαν από τη Μακεδονία προς το νοτιοσλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων.



Τους συγκεντρωθέντες , που δεν ήταν πάνω από είκοσι άτομα, καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Σλάβων της Μακεδονίας Τάσκο Γιοβάνοφ.



«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, τη μνήμη και την ανάμνηση από την αγωνία των βιαίως εξορισθέντων  από τη Μακεδονία, κρατούμε εμείς, είναι η κληρονομιά μας και κάθε χρόνο θα κάνουμε αυτήν τη γιορτή και να μην ξεχάσουμε την ταλαιπωρία που πέρασαν και που έζησαν οι πρόγονοί μας. 


Η παράδοση αυτή θα συνεχισθεί, ώστε να μην επαναληφθεί. Ήμασταν παιδιά όταν αναγκασθήκαμε να καταφύγουμε στο εξωτερικό. Η λαχτάρα για την πατρίδα ακόμη σιγοκαίει στις καρδιές μας, οι ψυχές μας είναι δεμένες με την μητέρα Μακεδονία», είπε μεταξύ άλλων.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr