“Η Τουρκία καταδίκασε την ελληνική θέση στη διευθέτηση του κυπριακού’”




Το σημερινό δημοσίευμα (στη ρωσική)  αναμεταδίδει και σχολιάζει τις δηλώσεις της Άγκυρας σχετικά με τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό


Αύγουστος 11, 2016.


 Η Τουρκία εξέφρασε τη λύπη της για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος ζήτησε την κατάργηση του συστήματος των εγγυητριών δυνάμεων και την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.




Σε δήλωση του, το τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού στις 20 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, με τις οποίες ο Κοτζιάς αναφερόμενος στην απόπειρα  του πραξικοπήματος στην Τουρκία, δήλωσε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να γίνει με την κατάργηση των εγγυητριών χωρών και την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη νησί, σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο το πρακτορείο Anadolu.



“Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα είχε κλείσει τα μάτια της στην ενοποίηση του 1963 και το 1974 η χώρα υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος στο νησί.



Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μόνο μέσω της παρέμβασης της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποίησε το δικαίωμα της εγγυήτριας χώρας”, συνεχίζει το δημοσίευμα.



Η Άγκυρα τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει μια εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα της Κύπρου.



Το τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε την Ελλάδα να αποφύγει τις ανάρμοστες δηλώσεις καθώς  τις προσπάθειες για να εκμεταλλευθεί την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και να ενεργεί σύμφωνα με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της δημοκρατικής αλληλεγγύης, σύμφωνα με το Black Sea News.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr