Τουρκία: Στα πρόθυρα της φυλακής ο αρχηγός του φιλο-κουρδικού κόμματος




Αύγουστος 13, 2016.

Η τουρκική εισαγγελία ζητά την ποινική δίωξη και φυλάκιση σε τουλάχιστον πέντε έτη, του μέλος του κοινοβουλίου της χώρας και συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, Σελαχατίν Ντερμιτάς.




Ο Ντερμιτάς κατηγορείται  για «εγκλήματα κατά της συνταγματικής τάξης» από τον Δεκέμβριο του 2015,  εξαιτίας δηλώσεων του για ανεξαρτησία των κουρδικών περιοχών στην Τουρκία.



Επιπλέον, τον Απρίλιο ο Ντερμιτάς δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «New York Times» ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταστέλλει την ελευθερία του λόγου  στη χώρα και αποσταθεροποιεί την κατάσταση στη χώρα και στη Μέση Ανατολή συνολικά.



Ο Κούρδος πολιτικός επέκρινε επίσης τον Ερντογάν για το γεγονός ότι σταμάτησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα.



Το τουρκικό κοινοβούλιο το Μάιο ψήφισε για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και σε δεύτερη ψηφοφορία ενέκρινε νομοσχέδιο για την στέρηση της ασυλίας των Κούρδων βουλευτών.



Για την έγκριση αυτής της πρωτοβουλίας ψήφισαν 376 βουλευτές από το σύνολο των 550.
Από το γραφείο του εισαγγελέα το τουρκικό κοινοβούλιο είχε, ήδη, λάβει 677 αιτήσεις για την άρση της ασυλίας βουλευτών, και εφόσον υιοθετηθεί ο νόμος,  τουλάχιστον 138 βουλευτές  από τέσσερα κόμματα θα βρεθούν ενώπιον  του δικαστηρίου.



Ο νόμος περιλαμβάνει  δραστηριότητες 50 βουλευτών  του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), 45 βουλευτές  του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, 25 βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και 7 μέλη του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr