Σέρβος ΥΠΕΞ: Εάν η ΕΕ είναι σαν τους Κροάτες, δεν την θέλουμε




Αύγουστος 3, 2016.


Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι το μήνυμα του Κροάτη ομολόγου του προς τη Σερβία «να στραφεί προς το μέλλον», ήταν κωμικοτραγικό.




«Ο Μίρο Κόβατς, λέει ότι η Κροατία είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εμείς δεν ήμαστε. Εάν ένα μέρος της κατάστασης (στην ΕΕ) είναι σαν την Κροατία, δηλαδή, ρεβιζιονιστές με την αποκατάσταση του ναζισμού, του φασισμού και του Ουστασισμού (σημ. από την οργάνωση Ουστάσι), τότε εμείς δεν θα πάμε στην ΕΕ και το ερώτημα που τίθεται είναι για πόσο καιρό ακόμη αυτή η ΕΕ θα είναι κωφάλαλη», δήλωσε ο Ντάτσιτς.



Σύμφωνα με τον ίδιο, το ερώτημα είναι γιατί «κανείς δεν αντιδρά σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην Κροατία», προσθέτοντας ότι η πολιτική της Δύσης και της ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι ότι «δεν πιστεύει στα ίδια της τα αυτιά».



«Η επιθυμία μου είναι να μην αποσταθεροποιήσουμε τις σχέσεις μας, αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε τη χώρα, το έθνος και τα συμφέροντά μας. Φαντασθείτε κάποια άλλη να αρχίζει να αποκαθιστά και να εξυμνεί τους εγκληματίες πολέμου», είπε ο Ντάτσιτς κατά τη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών.



Ο υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Σερβίας, σημείωσε ότι η Κροατία δεν έχει δώσει συγκεκριμένη απάντηση σε θέματα που αφορούν τον ρεβιζιονισμό και την αποκατάσταση του «Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας (NDH) – που έγινε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου επί εποχής των Ναζί, με τους οποίους είχε συμμαχήσει.



Σημειώνεται ότι η αντίθεση της Σερβίας με την Κροατία προήλθε πρόσφατα από την αναγνώριση στην Κροατία του ναζιστικού παρελθόντος της ως ιστορία της και την ανέγερση αγαλμάτων εγκληματιών πολέμου που έδρασαν επί εποχής ναζισμού, από την κροατική κυβέρνηση.



Σημειώνεται, ακόμη, ότι πρόσφατη δημοσκόπηση (τον Ιούλιο)  που έγινε στη Σερβία, έδειξε ότι η πλέον εχθρική χώρα για τους Σέρβους είναι η Κροατία.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr