«Το πραξικόπημα στην Τουρκία παρόμοιο με την πυρπόληση του Ράιχσταγκ του Χίτλερ»




Αύγουστος 7, 2016.


Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας στην Αυστρία (FPO), Χάντζ Κρίστιαν Στράχε, δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και οι επακόλουθες εκκαθαρίσεις σε κρατικά ιδρύματα θυμίζει την πυρπόληση του Ράιχσταγκ στη Γερμανία, όταν ο Χίτλερ είχε στόχο να επεκτείνει τη εξουσία του.




Οι Ναζί είχαν παρουσιάσει την πυρκαγιά που σημειώθηκε στο κτήριο του γερμανικού κοινοβουλίου το 1933, ως μια κομμουνιστική συνωμοσία, ενάντια στην κυβέρνηση και την χρησιμοποίησαν για να δικαιολογήσουν την καταστολή των πολιτικών ελευθεριών.



Ο Στράχε είπε ότι βλέπει ομοιότητες με την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, όταν ο Ερντογάν ξεκίνησε εκκαθαρίσεις των αντιπάλων του στο στρατό, στην πολιτική, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.



«Υπάρχει η εντύπωση ότι ήταν μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια πραξικοπήματος, ώστε να εδραιωθεί  τελικά  η προεδρική δικτατορία του Ερντογάν», δήλωσε ο Στράχε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Βιέννης «Die Presse», όπως σημειώνει το Reuters.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr