Η τουρκική εισβολή στη Συρία περιπλέκει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις



Οι Αμερικανοί αλλάζουν στάση ένταντι της τουρκικής εισβολής στη Συρία
 
Αύγουστος 31, 2016.

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας, που φέρει την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη», έχει προκαλέσει τη διάσπαση της υφιστάμενης διεθνούς συμμαχίας που βρίσκεται υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.




Μετά την αρχική θετική αντίδραση της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας, οι Αμερικανοί άλλαξαν στάση και ομιλούν για απαράδεκτες ενέργειες του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους οι Τούρκοι θεωρούν τρομοκράτες και οι ΗΠΑ ως την κύρια δύναμη κρούσης  του συνασπισμού κατά των τρομοκρατών του ‘ισλαμικού κράτους’.


Ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε να αντιταχθεί στον πόλεμο της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας, ωστόσο, δεν διευκρίνισε μέχρι που μπορεί να φθάσει η Ουάσιγκτον.



Η διαφωνία σχετικά με το κουρδικό ζήτημα απειλεί την κατάρρευση της αμερικανικής συμμαχίας στη Συρία, την οποία δημιούργησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μάλιστα, κατατάσσεται ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του, στον αγώνα κατά του ‘ισλαμικού κράτους’, όπως σημειώνει η ρωσική εφημερίδα ‘Κόμερσαντ’.



Ορατή φαίνεται η διάσπαση του συνασπισμού ΗΠΑ-Τουρκίας, βασικών εταίρων του στη Συρία, από τις δραστηριότητες του τουρκικού στρατού στην «Ασπίδα του Ευφράτη»,  που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη με την εισβολή στο βόρειο μέρος της Συρίας.


Όταν την ημέρα της τουρκικής επίθεσης ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αφίχθη στην Άγκυρα, υποστήριξε την τουρκική εισβολή στη Συρία, καθώς η κυβέρνηση της Άγκυρας τόνισε ότι κύριος στόχος της επέμβασης ήταν η καταπολέμηση του ‘ισλαμικού κράτους’.



Ωστόσο, από τις δράσεις του τουρκικού στρατού έγινε ορατό ότι ο στόχος του ήταν οι Κούρδοι της Συρίας και η Ουάσιγκτον αναγκάσθηκε να αλλάξει αμέσως στάση.



Αρκετοί υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκους, δήλωσαν σχετικά για το απαράδεκτο της κατάστασης, καθώς οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις των Κούρδων βρίσκονται αντιμέτωπες με τον τουρκικό στρατό που προσπαθεί να τις καταστρέψει.


Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στην τρέχουσα μορφή της δεν εγκρίθηκε από τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, αφού τότε είχε δηλωθεί ότι στόχος των Τούρκων ήταν το Daesh.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr