Ουκρανία: Ο στρατός σε ύψιστη επιφυλακή στα σύνορα με Κριμαία




Αύγουστος 11, 2016.


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έθεσε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στην Κριμαία καθώς και στο ανατολικό τμήμα της χώρας στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, εν μέσω των αυξανομένων εντάσεων και τον φόβο στρατιωτικής αντιπαράθεσης με το ρωσικό στρατό.




Ο Ποροσένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι διέταξε όλες τις ουκρανικές δυνάμεις του στρατού που βρίσκονται στα σύνορα με την Κριμαία και την ανατολική περιοχή της Donbass να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας μάχης.



Νωρίτερα, σήμερα,  ο Ολέχ Σλομποντιάν, εκπρόσωπος της ουκρανικής συνοριοφυλακής, ισχυρίσθηκε  ότι η Ρωσία τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώνει επιπλέον στρατεύματα τα οποία είναι εξοπλισμένα με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό στα σύνορα Ουκρανίας- Κριμαίας.



Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι ματαίωσε εισβολή μονάδας σαμποτάζ του ουκρανικού στρατού στην Κριμαία το Σαββατοκύριακο,  αναφέροντας ότι κατά τη διαδικασία αυτή σκοτώθηκαν δύο Ρώσοι σε ανταλλαγή πυρών.



Οι εξελίξεις αυτές που συμπληρώνονται με ανταλλαγές σκληρών δηλώσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, έχουν δημιουργήσει φόβους στους διεθνούς κύκλους για πιθανή ευρύτερη σύγκρουση.



Διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Ουκρανία ζήτησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να γίνει συζήτηση για τις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία, μια συζήτηση που έγινε την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών.



--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr