Ο Τούρκος πρωθυπουργός αποσύρει την πρόταση για τη θανατική ποινή




Αύγουστος 16, 2016.


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπινάλι Γιλντιρίμ απέσυρε προηγούμενες εκκλήσεις του για την επαναφορά της θανατικής ποινής, ως τρόπος αντιμετώπισης εκείνων που πιστεύουν ότι έχουν παίξει κάποιο ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα στα μέσα Ιουλίου.




Ο Γιλντιρίμ δήλωσε την Τρίτη, ότι μια δίκαιη δίκη θα ήταν μια πιο σκληρή τιμωρία για τους πραξικοπηματίες από τη θανατική ποινή, προφανώς αντιστρέφοντας την προηγούμενη κυβερνητική στάση που δήλωνε ότι η θανατική ποινή θα πρέπει να καθιερωθεί εκ νέου για τους υπαίτιους του πραξικοπήματος.



Η Τουρκία κατάργησε τη θανατική ποινή το 2004, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέλη της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει ότι η επαναφορά του μέτρου, όπως προτάθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των προσπαθειών της Άγκυρας για ένταξη στην ΕΕ.



Η σχετική αναφορά του Γιλντιρίμ έγινε κατά την ομιλία τους στα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος  Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης(AKP) στο κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει πιο σκληρούς τρόπους για την αντιμετώπιση των συνωμοτών από την καταδίκη σε θάνατο.



«Υπάρχουν πιο σκληροί τρόποι τιμωρίας  από την ποινή του θανάτου. Και αυτοί θα προέλθουν  από μια αμερόληπτη και δίκαιη δίκη», είπε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «ο άνθρωπος απλώς πεθαίνει, όταν εκτελεσθεί».



Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφέρθηκε μόλις και μετά βίας στην υπόθεση αυτή κατά την τελευταία ομιλία του, πριν λίγες ημέρες, κάτι που δηλώνει ότι η απόφασή του κάμφθηκε από τις διεθνείς πιέσεις.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr