«Kommersant» : Ρωσία-Τουρκία- Γιατί οι εχθροί έγιναν φίλοι τόσο γρήγορα;




Αύγουστος 8, 2016.

 Στις 9 Αυγούστου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντήσει στην Αγία Πετρούπολη τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Την παραμονή, ο Τούρκος ηγέτης αποκάλεσε τη Ρωσία ‘φίλη’ χώρα, αν και πρόσφατα οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν στα πρόθυρα μιας πλήρους ρήξης.




Επίσης, αυτήν την εβδομάδα συμπληρώνονται  οκτώ έτη από την επιχείρηση  με τη Γεωργία «για την επιβολή της ειρήνης», αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας.



Τώρα οι σχέσεις μεταξύ Τιφλίδας και Μόσχας έχουν αποκατασταθεί,  κυρίως στο εμπόριο και τον τουρισμό.
Η «Kommersant» ζήτησε από τους αναγνώστες της να καθορίσουν τις αιτίες αυτών των αλλαγών.





Ο Μαξίμ Σεφτσένκο,  μέλος του Δ.Σ. υπό τον πρόεδρο της Ρωσίας, σχετικά με την ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:



«Στην πολιτική δεν υπάρχουν εχθροί ή φίλοι, αλλά μόνο συμφέροντα του κράτους και του έθνους. Ούτε η Τουρκία, ούτε η Γεωργία είναι εχθροί σήμερα.  Υπήρξαν κάποιες δυνάμεις εκεί που προσπάθησαν να διαταράξουν τη διαδικασία προσέγγισης.


Ευγκένι Γκερασίμοφ, πρόεδρος της Δούμας της πόλης της Μόσχας, στην Επιτροπή Πολιτισμού και ΜΜΕ:



 Σήμερα (κάποια χώρα) μπορεί να είναι εχθρική, αλλά αύριο μπορεί να είναι διαφορετική.  Η τέχνη της διπλωματίας είναι να είσαι σε θέση να διαπραγματεύεσαι, ώστε να βρίσκεις τρόπους προσέγγισης προς το συμφέρον της χώρας και του λαού. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρός μας έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.




Βιατσεσλάβ Νικόνοφ, αναπληρωτής της Κρατικής Δούμας στην έκτη σύγκληση, πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας: 




Με τους γείτονες είναι καλύτερα να ζεις σε φιλία. Η Ρωσία κάνει προσπάθειες να διατηρήσει φιλικές σχέσεις, όχι μόνο με τους γείτονές της. Αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από την άλλη πλευρά. Πολλά εξαρτώνται από τους ηγέτες, από τις επιθυμίες και τα συμφέροντά τους. Με την Τουρκία είμαστε φίλοι με υπέρ αλλά και κατά.




Γιούρι Κομπαλάντζε, υποστράτηγος ε.α. στην υπηρεσία πληροφοριών Εξωτερικού:




Η προπαγάνδα παίζει κάποιο ρόλο αλλά δεν καθορίζει τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων. Με την Τουρκία (η σύγκλιση) είναι σαφώς μια κατάσταση ευκαιριακή.




Σβετλάνα Ζούροβα, αναπληρώτρια της Κρατικής Δούμας της έκτης σύγκλησης, πρώτη αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων: 




Ούτε η Τουρκία, ούτε η Γεωργία δεν θεωρήθηκαν ποτέ εχθροί. Η Ρωσία είναι πάντα ανοικτή σε κάθε διπλωματική και φιλική σχέση, ιδιαίτερα με τη Γεωργία. Κάποτε ήμασταν ενωμένη χώρα, έχουμε μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά, θρησκεία. Εχθροί γίναμε εξαιτίας της πολιτικής. Οι λαοί παραμένουν φίλοι.




Μάρκ Ρουμπιστάιν, δημιουργός και παραγωγός του κινηματογραφικού φεστιβάλ ‘Κινοτάβρ’:




Όλα είναι απλά, όλα ξεκινούν από τα οφέλη- οικονομικά, πολιτικά, στρατηγικά. Η προπαγάνδα δεν παίζει κύριο λόγο, εργάζεται για το συμφέρον. Οι Τούρκοι λένε ότι τους ‘πωλεί’ η Αμερική- δεν τους δίνουν τον Γκιουλέν- οπότε θα γίνουμε φίλοι με τη Ρωσία. Η διαδικασία στην πολιτική λέει ότι οι φίλοι γίνονται εχθροί και αντίστροφα, αυτό είναι σταθερό… λόγω  των συμφερόντων.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr