Διαιρεμένη η κοινωνία των Σκοπίων για την αλβανική γλώσσα




Σεπτέμβριος 20, 2016.

«Με το άνοιγμα του ζητήματος της χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια, όπως ανακοίνωσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εάν κερδίσει τις εκλογές του Δεκεμβρίου και τις υποσχέσεις να αγωνισθεί για τη συμμετοχή του πολίτη σε μια ανοικτή κοινωνία, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και θρησκεία, έχει πυροδοτήσει τις ημέρες αυτές 



συζητήσεις με διάφορες αντιδράσεις στη χώρα», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.



Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από το κόμμα που βρίσκεται υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, το VMRO-DPMNE, αλλά και από διάφορες πλευρές της πνευματικής και σλαβικής διασποράς που ελέγχονται από το κομματισμό μηχανισμό του VMRO-DPMNE,  αλλά και οργανώσεων που θα προβούν σε διαδηλώσεις.



Οι ενστάσεις προέρχονται από εκείνους που πιστεύουν ότι εάν γίνει επίσημη γλώσσα η αλβανική στην FYROM- συνεχίζει το δημοσίευμα- είναι μια πράξη που υπονομεύει τα θεμέλια του ψευδομακεδονικού κράτους.



Ωστόσο, η αντιπολίτευση πιστεύει ότι αυτό θα ενισχύσει τη δημοκρατία και κράτος δικαίου σε μια χώρα όπου όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι.



Η Ραντμίλα Σεκερίνσκα, αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) τονίζει ότι για το κυβερνών κόμμα δεν είναι πρόβλημα η γλώσσα ή οποιαδήποτε άλλο δικαίωμα, αλλά ο φόβος της απώλειας της εξουσίας και ότι προσπαθούν οι ιθύνοντες του VMRO να ενσπείρουν φόβο  στο λαό και να προβούν σε διαίρεσή του.



«Οι πολίτες των Σκοπίων  έχουν κουραστεί από διχαστικές πολιτικές, τεχνικές κρίσεις και ζητούν θέσεις εργασίας, κοινωνική πρόνοια, ποιοτική εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και καλές αμοιβές», τόνισε η Σεκερίνσκα.



Ο Σάσκο Τοντορόφσκι, διανοούμενος και αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι τέτοιες ιδέες υπονομεύουν τον ενιαίο χαρακτήρα ενός «ψευδομακεδονικού» κράτους.


«Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες θα μαθαίνουν και αλβανικά; Έτσι θα είμαστε ενιαίο κράτος. Για την οικοδόμηση ενός ενιαίου κράτους σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμοσθεί η διγλωσσία».



Αντίθετος με την άποψη αυτή είναι Μισέλ Μπιλάλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων. Λέει ότι η ιδέα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είναι μια ευρωπαϊκή ιδέα.



«Κάθε ευρωπαϊκή χώρα υποστηρίζει την έννοια του πολίτη κράτους, που σημαίνει ότι τα ατομικά δικαιώματα είναι πολύ σημαντικά από τα συλλογικά δικαιώματα. Το κόμμα που αντιτίθεται (VMRO) είναι ένα δήθεν εθνικιστικό, αφού είναι μεταμφιεσμένο, από πίσω του κρύβεται το οργανωμένο έγκλημα και παίζει με τα χαρτιά του εθνικισμού και στου σοβινισμού για να παραμείνει στην εξουσία, μετά από όλες τις καταχρήσεις  που έγιναν γνωστές από το σκάνδαλο των υποκλοπών», είπε ο Μπιλάλ.



Σημειωτέον ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης άρχισε να  δίνει ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης στην σλαβική και την αλβανική γλώσσα από χθες Δευτέρα.



--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr