Στη Συρία: Αμερικανοί εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν για τη μετριοπάθεια της ‘ήπιας’ αντιπολίτευσης




‘Αποκάλεσαν τους Αμερικανούς Απίστους και γουρούνια’


Σεπτέμβριος 17, 2016.


Μετά την εκδίωξη των Αμερικανών στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων από την Αλ Ράι της Συρίας από τους αντάρτες του λεγόμενου ‘Ελεύθερου Συριακού Στρατού’, που του αποκάλεσαν ‘απίστους’ και ‘γουρούνια’, οι ειδικοί των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εκφράζουν αμφιβολίες για τις καλές προθέσεις της αποκαλούμενης από τους ίδιους ‘μετριοπαθούς αντιπολίτευσης’.




Ο αναλυτής στην Ουάσιγκτον, Τζάρλ Λίστερ, δήλωσε ότι ήταν λάθος η υποστήριξη των ανταρτικών ομάδων στη Συρία.



«Η διαμάχη ξέσπασε όταν οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κατηγόρησαν τις αμερικανικές δυνάμεις ότι υποστηρίζουν τις κουρδικές δραστηριότητες και προστατεύουν τις Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (YPG)», είπε.



Εξάλλου ο Τζούλι Λίναρς, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Ασφάλειας θα προσθέσει:
«Οι πληροφορίες που έρχονται από την Τζαράμπλους, δείχνουν  αμφιβολίες για το ιστορικό της απελευθέρωσής της, απλώς καθαρίστηκε η πόλη από τις κουρδικές δυνάμεις, γιατί βλέπουμε πάλι γυναίκες να φορούν  μπούρκα και τα παιδιά να παίζουν στους δρόμους. Φαίνεται πως αποκαταστάθηκε η κανονική ζωή. Αλλά, έφυγαν οι ισλαμιστές του ISIS  και στη θέση τους ήρθαν οι ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι διατηρούν αυστηρό έλεγχο στην πόλη».



Σύμφωνα με τον ίδιο, που τα βλέπει όλα αυτά μέσα από ένα βίντεο, δείχνει, επίσης, τους αντάρτες να επιδιώκουν να διώξουν τους αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. 



«Αυτό πρέπει να τεθεί ως υπενθύμιση, δεν είναι σαν τα κτήνη του ISIS,  αλλά δεν παύουν και αυτοί να είναι ισλαμιστές. Ο ισλαμισμός έχει πάρει πολλές μορφές, σύμφωνα με την ερμηνεία του».


«Οπωσδήποτε, οι σουνιτικές ομάδες υποστηρίζουν αυτήν την ιδεολογία,  δεν μπορούμε να περιμένουμε το ίδιο επίπεδο ανοχής, όπως αυτό που υπάρχει στις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν αποδείξει τη δέσμευσή τους στον θρησκευτικό πλουραλισμό, στην ισότητα των φύλων και πίστη στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε ο Λίναρς.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr