Φετουλάχ Γκιουλέν: Ο Ερντογάν προετοίμασε το πραξικόπημα εδώ και χρόνια



Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ισχυρίζεται ότι το πραξικόπημα έγινε από τον Ερντογάν για να ενισχύσει την εξουσία του

Σεπτέμβριος 23, 2016.


Ο Τούρκος ιερωμένος Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος  στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ,  σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη γερμανική «Die Zeit», την ισπανική «El Pais» καθώς και στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA,  υποστήριξε ότι το πραξικόπημα στην Τουρκία,  για το οποίο  κατηγορείται, είχε οργανωθεί εδώ και χρόνια από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή για την εφαρμογή του.




Για τους ισχυρισμούς του αυτούς αποκάλυψε πολλές ενδείξεις που δείχνουν  προς την κατεύθυνση αυτή, όπως σημειώνει  το δημοσίευμα.




Ο Γκιουλέν είπε ότι προέβλεπε να ενισχύσει την εξουσία του, απολύοντας και συλλαμβάνοντας ανθρώπους που δεν ήταν της πολιτικής του αρεσκείας.



Στόχος και σκοπός του Ερντογάν, σύμφωνα με τον Ιμάμη,  είναι να καταστεί ηγέτης όλων των μουσουλμάνων στον κόσμο, και τόνισε ότι «για τον σκοπό αυτόν είχαμε δουλέψει μαζί. Μετά την απουσία μου πήρε τα ηνία και συνέχισε μόνος», είπε.



Ο ίδιος  θα επισημάνει ότι η ένταξη στην ΕΕ, η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δημοκρατία στη χώρα,  είναι απλώς προσδοκίες που δεν πρόκειται να εκπληρωθούν.



Ο Γκιουλέν είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι οι υποστηρικτές του ήταν μέρος της απόπειρας πραξικοπήματος. Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν έχει σημασία ποιος ξεκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος, σημασία έχει ότι η εκλεγμένη κυβέρνηση ενεργεί αντίθετα με τις αρχές της ηθικής μου».



Θα τονίσει ακόμη ότι υπάρχει ο φόβος για έκδοσή του στην Τουρκία, συγχρόνως ευχαριστεί τις ΗΠΑ για τη φιλοξενία που του παρέχουν: «Θα μείνω όσο μπορώ», είπε.



Πρόσθεσε ότι αισθάνεται νοσταλγία για την πατρίδα του λέγοντας ότι εάν πεθάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες,  θα ήθελε να ταφεί  δίπλα στη μητέρα του στην Τουρκία.



Ο 78χρονος Φετουλάχ Γκιουλέν ζει από το 1999 στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορείται από τον Ερντογάν ότι έχει συμμετάσχει στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η Τουρκία ασκεί έντονες πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες  για την έκδοσή του.


© Deutsche Welle Türkçe



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr