ΥΠΕΞ Σκοπίων: Η καταστροφή του βουλγαρικού μνημείου είναι ευρέως αποδεκτή από το λαό μας!




Οι Βούλγαροι με τη βουλγαρική σημαία τοποθέτησαν την αναμνηστική πλάκα (δίπλα τους)  του βουλγαρικού στρατού στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν (από τη φωτό αυτή έγινε γνωστή η πράξη τους)

Σεπτέμβριος 25, 2016.


Σε απάντηση των βουλγαρικών διαμαρτυριών για την καταστροφή του μνημείου του βουλγαρικού στρατού, από Σκοπιανό δημοσιογράφο, στο όρος Καϊμακτσαλάν το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων υποστήριξε την πράξη αυτή, λέγοντας ήταν παράνομα τοποθετημένο:  «περιμένουμε τους 



φίλους μας από τη Βουλγαρία να σεβασθούν τις διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες για τη δημιουργία μνημείων»


«Η μνήμη των θυμάτων των ενόπλων συγκρούσεων στην περιοχή μας είναι μέρος της κουλτούρας της συμφιλίωσης και πάνω από όλα μια ανθρώπινη χειρονομία.  Η συγκεκριμένη  αναμνηστική πλάκα είχε τοποθετηθεί παράνομα. Θέλουμε να αποθαρρύνουμε όλους τους φορείς οι οποίοι παράνομα τοποθετούν μνημεία στο έδαφος άλλου κράτους, το οποίο μπορεί  στη συνέχεια να γίνονται στοιχεία βίας ή να δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα στους πολίτες.



»Η Βουλγαρία είναι γείτονας και φιλική χώρα με την οποία έχουν ουσιαστική συνεργασία σε πολλούς τομείς και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση της συνεργασίας και την επίλυση διαφορών προβλημάτων με αμοιβαία πρόσβαση στις εορταστικές εκδηλώσεις και τιμές σε προσωπικότητες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά από διάφορες χώρες (εννοεί την Ελλάδα)  της περιοχής.



»Στην προσέγγισή μας θα πρέπει να προωθήσουμε επιτυχημένα μοντέλα συμφιλίωσης και εορτασμών που υπάρχουν στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις μονόπλευρες ρυθμίσεις οροσήμων ή εορτών σε μια γειτονική χώρα», αναφέρει η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών.



Σημειώνεται ότι αυτή η παράνομη πράξη, της τοποθέτησης βουλγαρικού μνημείου για τα βουλγαρικά στρατεύματα, που χαρακτηρίζεται από κάποιους ως τρομοκρατική ενέργεια,  έγινε όταν Βούλγαροι ανέβηκαν στο Καμαϊκτσαλάν από την ελληνική πλευρά και τοποθέτησαν την ενεπίγραφη πλάκα. Αυτή η πράξη θεωρήθηκε από τους Βουλγάρους ‘πατριωτική πράξη’.



Ίδια ‘πατριωτική πράξη’ ήταν και η καταστροφή της από το δημοσιογράφο Μιλένκο Νεντελόφσκι (φωτό), μια πράξη που έγινε ευρέως αποδεκτή από τους πολίτες  των Σκοπίων και αξίζει να σημειωθεί, (συνεχίζει το κείμενο) ότι οι αρχές της Βουλγαρίας, είναι αυτές που ξεκίνησαν μακροχρόνια εκστρατεία εναντίον της Ψευδομακεδονίας (μας).



Ο  Σκοπιανός δημοσιογράφος, Μιλένκο Ντεντελόφσκι,  αντιδρώντας και αυτός για τη θέση της Βουλγαρίας έγραψε ένα κείμενο το οποίο έχει επικεφαλίδα:
 «Τάταροι, γιατί δεν στήσατε το μνημείο στην ελληνική πλευρά του Καϊμακτσαλάν;» και σε αυτό δικαιολογεί την ‘ηρωική’ του δράση κατά της βουλγαρικής ενεπίγραφη πλάκας.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr