Οι μισθοί στα Δυτικά Βαλκάνια- Οι προκλήσεις και εντάσεις μεταξύ τους




Στα Δυτικά Βαλκάνια οι εντάσεις και οι προκλήσεις  είναι πάνω από την οικονομία και την ευημερία



Σεπτέμβριος 2, 2016.


Η ρητορική και η συμπεριφορά των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι αυτόν τον καιρό πολλά υποσχόμενες, με άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, με οικονομική ευημερία, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, αλλά στην πραγματικότητα η επικοινωνία μεταξύ τους για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων, θυμίζει τη δεκαετία του ’90 του περασμένου αιώνα.




Οι σχέσεις Βελιγραδίου και Ζάγκρεμπ δεν ήταν ποτέ χειρότερες και τα δηλητηριώδη βέλη που ρίχνονται προς  και από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λόγω της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος στη Σερβική Δημοκρατία, που το αποτέλεσμα δεν φαίνεται να είναι ευνοϊκό  για τη Βοσνία, δεν λένε να σταματήσουν (τα βέλη).



Αλλά, και η συμπεριφορά των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια μαρτυρούν το σοβαρό θέμα της τοπικής κοινωνίας,  αλλά υπάρχει και το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με το Μαυροβούνιο.



Στο Νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων, ανακοινώθηκαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, αν και αυτήν τη χρονιά δύο φορές ματαιώθηκαν, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο καθώς η αντιπολίτευση και η διεθνής κοινότητα πιστεύουν ότι στα Σκόπια δεν υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις  που θα εξασφαλίσουν δίκαιες εκλογές, ούτε οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν ετοιμασθεί, ούτε τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν για το κοινό συμφέρον.




Οι μισθοί στην περιοχή


Μέσος όρος του καθαρού μισθού στην Κροατία το 2016 είναι τα 5.686 κούνα ή 758 ευρώ, και αυτά υπολείπεται  το ένα τρίτο του καλαθιού του καταναλωτή που υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1.000 ευρώ.


Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ο μέσος καθαρός μισθός τον Ιούνιο ανερχόταν σε 837 KM ή € 428, ενώ το καλάθι του καταναλωτή κοστίζει περίπου  1.800 KM δηλ. € 920.


Στο Νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, τον Ιούνιο ο μέσος μισθός ήταν € 360, ενώ το μέσο καλάθι των καταναλωτών έχει ελάχιστο τα € 525.


Στο Μαυροβούνιο η στατιστική υπηρεσία (Monstat) σταμάτησε φέτος τον υπολογισμό του καλαθιού του καταναλωτή, λόγω των ανατιμήσεων των αντικειμένων που προσμετρούνται σε αυτό και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το τελευταίο έτος ανερχόταν στα € 810, ενώ ο μέσος καθαρός μισθός ήταν στα € 501.



Στη Σερβία, ο καθαρός μισθός τον Ιούλιο ήταν 46.280 δηνάρια (περίπου 380 ευρώ), ενώ ο μέσος όρος του καλαθιού του καταναλωτή τον Ιούνιο κόστιζε 67.031 δηνάρια ή 545 ευρώ.



Σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα, τον πληθωρισμό, το δημόσιο χρέος και την ανεργία να μην μιλάμε, επειδή τα στοιχεία για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι αρνητικά και οικονομική ανάπτυξη είναι ανύπαρκτη και εάν υπάρχει μετριέται σε μικρά ποσοστά.



Όταν, λοιπόν, βλέπουμε τη  ζωή των απλών πολιτών, ξεχνάμε τα «εύφλεκτα» πολιτικά μηνύματα και τα τρέχοντα κοινωνικά προβλήματα, αφού παραμένουμε με χαμηλούς μισθούς, 
ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, ανεργία, διαφθορά, και ένα προβληματικό περιβάλλον στην οικονομία. Σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να στηριχθούμε αποκλειστικά  και μόνο στην εθνική υπερηφάνεια, γράφει το σερβικό δημοσίευμα.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr