Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Το πρώτο δημοψήφισμα μετά τη συμφωνία Ντέιτον




Σεπτέμβριος 26, 2016.

Στη Σερβική Δημοκρατία (RS) της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, διεξήχθη χθες, το πρώτο δημοψήφισμα μετά τη συμφωνία ίδρυσης της Ομοσπονδίας (συμφωνία  Ντέιτον), όπου οι πολίτες αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία ότι θα γιορτάζουν ξεχωριστά, στις 9 Ιανουαρίου την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της  RS.




Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 71 τοις εκατό των εκλογικών τμημάτων, το 99.79% ψήφισε ‘ναι’ στο ερώτημα εάν υποστηρίζουν  "η εορτή της Ημέρας της Σερβικής Δημοκρατίας να γίνεται στις 9 Ιανουαρίου", διαχωρίζοντας, ουσιαστικά, τη θέση τους από τις άλλες εθνότητες της ομοσπονδίας.



Εκτιμάται ότι στο δημοψήφισμα συμμετείχε  από 59 έως 60 τοις εκατό του 1.219.399 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.



Όπως ανακοινώθηκε στη Μπάνια Λούκα, τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο το μεσημέρι.



Σύμφωνα με το πρακτορείο Tanjug,  σε ερώτηση δημοσιογράφων- μετά το δημοψήφισμα-  προς τον πρόεδρο της Σερβικής, Μίλοραντ Ντόντικ (φωτό) ,  εάν αυτό το δημοψήφισμα είναι για την ανεξαρτησία της RS, ο Ντόντικ ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα ήταν για την Ημέρα της Δημοκρατίας και όχι για την κατάσταση της Σερβικής Δημοκρατίας.



Ωστόσο, τόνισε ότι « Η Σερβική Δημοκρατία δεν έχει τίποτε να φοβηθεί, θα προχωρήσουμε περαιτέρω, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σύμφωνα με το πρόγραμμά μας», είπε.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr