Μαυροβούνιο: Απειλούνται με φυλάκιση όσοι πολέμησαν σε Συρία και Ουκρανία




Σεπτέμβριος 29, 2016.


Η αστυνομική διεύθυνση του Μαυροβουνίου έχει καταθέσει αίτηση για ποινική δίωξη εναντίον ενός 26χρονου από την Ποντγκόριτσα που συμμετείχε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, διαπράττοντας το αδίκημα ‘της συμμετοχής σε ξένες ένοπλες δυνάμεις’.




«Ο Μ.Β.  είναι ύποπτος για το αδίκημα, αφού στα τέλη του 2014 ταξίδεψε από το Μαυροβούνιο στη Ρωσία, από όπου στάλθηκε αργότερα στην Ουκρανία, όπου το 2015 εντάχθηκε στο στρατό της αυτοαποκαλούμενης  «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», συμμετέχοντας σε ένοπλες συγκρούσεις με τον ουκρανικό στρατό», αναφέρει η δήλωση της αστυνομίας.



Στις αρχές του μήνα, η αστυνομία είχε συλλάβει έναν 39χρονο με την υποψία ότι είχε διαπράξει το ίδιο αδίκημα, συμμετέχοντας πάνω από ένα χρόνο στη σύγκρουση στη Συρία, πολεμώντας στο πλευρό του ‘Ισλαμικού κράτους’.



Το Μαυροβούνιο ψήφισε πέρυσι νόμο που προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε έτη για συμμετοχή σε ξένα πεδία μαχών  και μέχρι 10 έτη για πρόσληψη και στρατολόγηση ατόμων στο έδαφος του Μαυροβουνίου με σκοπό την αποστολή τους στο εξωτερικό.



Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Μαυροβουνίου  έχουν στοιχεία για 15 πολίτες που συμμετέχουν ή συμμετείχαν σε μάχες στο εξωτερικό, εκ των οποίων οι 13 στη Συρία και δύο στην Ουκρανία.



--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr