Ερντογάν: Η Τουρκία σε έναν φαύλο κύκλο από το 1923 και μετά




Οκτώβριος 20, 2016.


Η Τουρκία είναι σε έναν φαύλο κύκλο από το 1923 και μετά, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας και πάλι το θέμα της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης και τις επιπτώστεις στο τουρκικό κράτος.




Είπε συγκεκριμένα ότι  η υπογραφή της Συμφωνίας αυτής από τη χώρα,  την έθεσε σε μόνιμο «φαύλο κύκλο».


Αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα των συνόρων της Τουρκίας,  τα οποία έχουν περιορίσει τη χώρα δραστικά μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.



«Οι Οθωμανοί είχαν μια χώρα απέραντη και με τόσο βαθιές ρίζες, σήμερα μας προκαλούν  θλίψη οι πληγές του έθνους μας. Τα εδάφη μας ήταν 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα το 1914 και έπεσαν στα 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης.


Όταν ξεκινήσαμε τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας (τουρκικός πόλεμος της Ανεξαρτησίας 1919-1923, μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των στρατευμάτων της Αντάτ, λόγω της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), στόχος μας ήταν να προστατεύσουμε τα σύνορα μας στο πλαίσιο του Εθνικού όρκου (έγγραφο του 1920, πόνημα του τελευταίου Οθωμανικού Κοινοβουλίου), δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τα προστατεύσουμε», είπε σε ομιλία του ο Ερντογάν σύμφωνα  με το πρακτορείο Bgnes που αναφέρεται στην τουρκική εφημερίδα Birgün.

 
Από το 1923 η Τουρκία μπήκε σε έναν φαύλο κύκλο και μας έκαναν να ξεχάσουμε τους Σελτζούκους και τις οθωμανικές μας ρίζες, αλλά το 2016, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τον τρόπο σκέψης του 1923», πρόσθεσε.


Όσον αφορά τη σύγκρουση στη γειτονική Συρία, ο αρχηγός του κράτους, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός σκοπεύει να εισβάλλει στην πόλη Αλ Μπαμπ, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από το Χαλέπι.


«Δεν θα περιμένουμε τις τρομοκρατικές ομάδες να μας επιτεθούν, θα μπούμε στην Αλ Μπάμπ. Θα φθάσουμε μέχρι εκεί», είπε ο Ερντογάν.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr