Επισήμανση Αμερικανού ειδικού για τους Κούρδους




Brett McGurk: Οι Κούρδοι θα χάσουν μια ιστορική ευκαιρία


Οκτώβριος 11, 2016.



Τις δηλώσεις του  Μπρετ Μακ Γκαρκ, ειδικού  εκπροσώπου του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα,  παρουσιάζει κουρδικό δημοσίευμα επισημαίνοντας ότι οι Κούρδοι ενδέχεται να χάσουν μια ιστορική στιγμή.




«Οι Κούρδοι έχουν στο χέρι τους μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, αλλά ενδέχεται να την χάσουν γιατί είναι διαμοιρασμένοι», είπε.


Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τον επικεφαλής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία και την περιοχή του Κουρδιστάν.



Ο Μακ Γκαρκ εκφράζοντας τις απόψεις του από την εμπειρία του στη Μέση Ανατολή,  ανέφερε ότι η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στους Κούρδους, δεν είναι σταθερή και υπάρχουν πολλές αντιφάσεις μεταξύ των τριών κύριων πολιτικών κομμάτων και ότι αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για το μέλλον τους.



«Όταν υπήρξε η απειλή -το ‘ισλαμικό κράτος’ να ελέγξει όλη τη βόρεια Συρία- με την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της πόλης Κομπάνι», θύμισε ο Μακ Γκαρκ, «τότε, η Αμερική έπεισε την Τουρκία να αφήσει διάδρομο για να περάσουν οι κουρδικές δυνάμεις πεσμεργκά μέσα από το έδαφός της για την άμυνα του Κομπάνι. Τότε υπήρχε συνοχή όλων των πολιτικών  κουρδικών κομμάτων. Τώρα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική,  αφού υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διενέξεις στα κουρδικά κόμματα και αυτό, ίσως, σημάνει να χάσουν μια ιστορική ευκαιρία μέσα από τα χέρια τους», είπε, σύμφωνα  με το κουρδικό δημοσίευμα.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr