Σκόπια: Στις εκλογικές λίστες να υπάρχουν Βόσνιοι, Ρομά, Τούρκοι, Σέρβοι, Βλάχοι …




«Στους εκλογικούς καταλόγους να υπάρχει χώρος για τους Βόσνιους, Ρομά, Τούρκους,  Σέρβους …», έχει τίτλο το δημοσίευμα των Σκοπίων

Οκτώβριος 17, 2017.

Σκόπια.
 
Εν όψει των επερχόμενων εκλογών στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων- τους κατοίκους του οποίου,  ο πρώην πρόεδρος της πάλαι ποτε Γιουγκοσλαβίας, Τίτο, αποκαλούσε ‘συνονθύλευμα’ φυλών- αρχίζουν να παρουσιάζονται άρθρα στον ηλεκτρονικό τύπο,  για την παρουσία όχι μόνο των απογόνων των πέντε σλαβικών φυλών και των αλβανών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, αλλά και των άλλων εθνοτήτων που βιώνουν στη χώρα.




Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στα ψηφοδέλτια του VMRO και του SDSM θα πρέπει να διατεθεί χώρος για τους εκπροσώπους των Ρομά, των Τούρκων, των Σέρβων, των Βόσνιων και των Βλάχων, χωρίς εξαιρέσεις!».



Θα δοθεί, έτσι, η δυνατότητα, « σε όλες οι εθνοτικές κοινότητες της χώρας να είναι μέρος της κυβέρνησης (ανεξάρτητα εάν κερδίσει το VMRO ή το SDSM). 

Με τον τρόπο αυτό θα έχουν τη δυνατότητα οι εκπρόσωποί τους να προωθήσουν τα ζητήματα που τους αφορούν  «και δεν θα υπάρχει κανείς να τους δείχνει με το δάχτυλο εάν οι απαιτήσεις αυτές δεν εκπληρωθούν», όπως σημειώνεται.



Σύμφωνα, άλλωστε, με δηλώσεις  του καθηγητή Δρ Σακίρ Φιλάντρα, κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Σαράγεβο «οι Βόσνιοι δεν πρέπει να θεωρούνται κατώτεροι. Πρέπει να υπάρχουν στη διοικητική δομή και να είναι μέρος των κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών».



Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε εθνότητες όπως οι Αιγύπτιοι, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βόσνιοι, οι Βλάχοι, οι Μαυροβούνιο, οι Κροάτες και οι Βούλγαροι, να εκπροσωπούνται στη Συνέλευση ανεξάρτητα από το υπάρχον εκλογικό σύστημα, όπως σημειώνεται.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr