Εκατό χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τη Μοσούλη




Οκτώβριος 17, 2016.


Εκατό χιλιάδες άμαχοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την Μοσούλη, μετά την έναρξη της επίθεσης από τον ιρακινό στρατό και τους συμμάχους του,  κατά των Ισλαμιστών που ελέγχουν την ιρακινή πόλη, δημοσιεύει η αραβική ‘Sumer News’.





Οι άμαχοι ενδέχεται να καταφύγουν στη Συρία και την Τουρκία, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έκανε έκκληση για την προστασία του πληθυσμού αυτού παρέχοντας το κονδύλι των 61 εκατομμυρίων δολαρίων για παροχή σκηνών και στρατοπέδων  στους εκτοπισμένους στο εσωτερικό του Ιράκ. Το ποσό ενδέχεται να αυξηθεί για ενίσχυση των προσφύγων που θα καταφύγουν σε γειτονικές χώρες.




Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, εξάλλου,  που εδρεύει στη Γενεύη, δήλωσε ότι  οι πολίτες οι οποίοι εγκαταλείπουν τις οικίες τους θα πρέπει να έχουν  ‘προστασία και ασφαλή διέλευση προς τους τόπους που επιλέγουν’ και ότι «ομάδες του Ερυθρού Σταυρού εργάζονται κοντά στη Μοσούλη για να βοηθήσουν τουλάχιστον 270 χιλιάδες άμαχους παρέχοντάς τους επισιτιστική βοήθεια  και άλλη βοήθεια έκτακτης ανάγκης.




Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 100 χιλιάδες Ιρακινοί θα διαφύγουν άμεσα προς τη Συρία και την Τουρκία. «Προς τη Συρία έχουν εκδηλώσει  την απόφασή τους να διαφύγουν περί τα 90 χιλιάδες άτομα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.




Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις τη Δευτέρα το πρωί άρχισαν τη στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης από τους Ισλαμιστές του ‘Ισλαμικού κράτους’, υποστηριζόμενοι από αεροπορικές δυνάμεις της Διεθνούς Συμμαχίας που βρίσκεται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.


Η Μοσούλη είναι το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της οργάνωσης  στο Ιράκ.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr