Βούλγαροι και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες: «Η ρωσική επιρροή απειλεί την εθνική ασφάλεια»





Οκτώβριος 14, 2016.

Σόφια.
 
«Η οικονομική παρουσία της Ρωσίας στη Βουλγαρία, είναι τόσο ισχυρή που έχει φθάσει στα όρια της  κατάλυσης του κράτους».




Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αναλυτές του Αμερικανικού  Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, και του Βουλγαρικού Κέντρου για τη Μελέτη της Δημοκρατίας, έπειτα από μια έρευνα 16 μηνών.



Η μελέτη της ρωσικής επιρροής διεξήχθη σε 5 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης- Ουγγαρία, Σλοβακία, Λετονία, Βουλγαρία και Σερβία.


Η έκθεση έχει τίτλο « Τακτική του Κρεμλίνου: Κατανόηση της ρωσικής επιρροής στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη», όπου αναλύονται οι απειλές στην περιοχή που προκύπτουν από τη ρωσική επιρροή.



Οι συντάκτες συμπεραίνουν ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει στην περιοχή ένα αδιαφανή δίκτυο οικονομικών και πολιτικών πελατών, μέσω των  οποίων το Κρεμλίνο ασκεί επιρροή και παρεμβαίνει στις αποφάσεις.



Το δίκτυο περιγράφεται ως ένας «φαύλος κύκλος» που χρησιμοποιείται για να επηρεάσει (ακόμη και να ελέγχει) βασικά θεσμικά όργανα και να χειραγωγεί εθνικές πολιτικές και αποφάσεις, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Ρωσίας, δυσφημίζοντας ενεργά τα δημοκρατικά συστήματα της Δύσης.



Αυτό δείχνει ότι η ρωσική επιρροή είναι όχι μόνο μια πρόκληση για τη διαχείριση αυτών των χωρών, αλλά, και μια απειλή για την εθνική ασφάλεια.



Στο κείμενο το οποίο δημοσιεύθηκε από τη βουλγαρική  ηλεκτρονική έκδοση «Ντνέβνικ», αναφέρει ότι Ρωσία διενεργεί εκστρατεία σε οικονομικά και πολιτικά επίπεδα για να χειραγωγήσει τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Σερβία και τη Σλοβακία, δυσφημίζοντας το δυτικό φιλελεύθερο δημοκρατικό πρότυπο και να υπονομεύσει τη διατλαντική σχέση.



Μία από τις βασικές μετρήσεις των συντακτών της έρευνας είναι ότι η Ρωσία επιδιώκει να ελέγχει περίπου το 12% του ΑΕΠ στα κράτη αυτά. Όταν υπάρχει το ποσοστό αυτό είναι πολύ δύσκολη οποιαδήποτε παρέμβαση στην πολιτική.



Η ρωσική επιρροή αποτυπώνεται με τη ρωσικές εταιρείες- άμεσες επενδύσεις, εμπορικές σχέσεις (διμερές εμπορικό ισοζύγιο), ατομική ιδιοκτησία και ιδιωτικές επενδύσεις.



Στην περίπτωση της Βουλγαρία, αυτή η επιρροή δεν έχει κατέβει ποτέ κάτω από το 16,9% (2005). Ενώ ο δείκτης αυτός κινείται στο 22 με 24% και το αποκορύφωμα είναι το 2012 που έφθασε στο 27,5%. Καμία άλλη από τις πέντε πρώην κομμουνιστικές χώρες που μελετήθηκαν δεν έχει τόσο ισχυρή εξάρτηση.



Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι τέσσερα βουλγαρικά κόμματα επηρεάζονται άμεσα από τη ρωσική πολιτική.



«Το Κρεμλίνο καθοδηγεί πολιτικά κόμματα και οργανώσεις για την υποστήριξη συγκεκριμένης ρωσικής πολιτικής μέσω των πολιτικών ρωσόφιλων παικτών που είναι σε θέση να επηρεάσουν τη συζήτηση για την εθνική πολιτική στη Βουλγαρία και τη βουλγαρική κυβέρνηση, έτσι ώστε η Ρωσία να έχει άμεσα οφέλη.



»Εάν υπάρξει επιμονή από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ προς τη Σόφια να λάβει μέτρα κατά των ρωσικών συμφερόντων, τότε η βουλγαρική κυβέρνηση θα δεχθεί τεράστια πίεση από τα φιλορωσικά κόμματα  και οργανώσεις που κινητοποιούν ένα πλήρες φάσμα εργαλείων για την αλλαγή της πολιτικής υπέρ της Μόσχας», καταλήγει το δημοσίευμα.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr